Naleśniki po meksykańsku :)
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
cebula
2 pomidory
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
chilli
pieprz
oregano
kostka bulionowa
10 dag żółtego sera
Naleśniki:
0,5 litra mleka
2 jajka
3 szklanki mąki
sól
słodka papryka
Wykonanie:
1. Mąkę, jajka, mleko i sól mieszamy mikserem do czasu uzyskania jednolitej masy. Dodajemy paprykę, żeby nadać naleśnikom kolor. Smażymy na oleju z obu stron.
2. Mięso smażymy na patelni, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojonego w kostkę pomidora. Gdy mięso będzie już podsmażone, przekładamy wszystko z patelni do garnka.
3. Kostkę bulionową rozpuszczamy w szklance gorącej wody i dodajemy do mięsa.
4. Wsypujemy do garnka kukurydzę i czerwoną fasolę. Doprawiamy pieprzem i chilli.
5. Dodajemy koncentrat i podgrzewamy wszystko.
6. Gotowym farszem napełniamy naleśniki. Układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy serem.
7. Zapiekamy w piekarniku do czasu rozpuszczenia sera.
Naleśniki z bananami :)
Składniki
-ok.10 naleśników (przepisu nie podaję, bo większość osób i tak ma swój własny, wypróbowany, a jeśli ktoś nie posiada takowego to mnóstwo świetnych przepisów znajdzie na tej stronce)
-250 g białego sera
-2-3 łyżki jogurtu naturalnego
-2 banany
-1 opakowanie cukru
waniliowego-ewentualnie kilka łyżek cukru pudru, jeśli ktoś lubi naprawdę
słodkie smaczki :)
Ser, jogurt i banany bardzo dokładnie zmiksować. Dodać cukier i... nadzienie gotowe :)
Można już nakładać je na naleśniki i zajadać się nimi aż do bólu brzuszka ;)
Można też wprowadzić kilka wariacji:
-zamiast białego sera użyć serka homogenizowanego, wtedy nadzienie nie będzie miało grudek (należy jednak wówczas zrezygnować z jogurtu)
-sypnąć troszeczkę cynamonu
-zamiast cukru użyć miodu
-polać gotowe naleśniki sosem
czekoladowym.