Nalesniki z serem i pieczarkami
Składniki na naleśniki:
- szklanka mąki
- pół szklanki mleka
- pół szklanki wody najlepiej gazowanej
- jajko
- sól
Farsz:
- 500g pieczarek
- 2-3 cebule
- ser żółty najlepiej tarty
- sól, pieprz
Naleśniki robimy standardowo. Mąkę, mleko, wodę, jajko i odrobinę soli miksujemy razem. Możemy dolać trochę oleju przez co naleśniki nie powinny przywierać do patelni. Jak naleśniki wychodzą za grube to dolewamy mleka, a jak się rozwalają przy przekładaniu to dosypujemy mąki.
Pieczarki i cebulę siekamy drobno i podsmażamy na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem.
Farsz kładziemy na naleśniki, posypujemy żółtym serem i składamy w sakiewki. Gotowe smażymy na patelni na małym ogniu by ser się rozpuścił, a naleśniki lekko zarumieniły.
Naleśniki na ostro
Składniki
Ciasto na naleśniki:
2 szklanki mąki
2 jajka
sól
2 1/2 łyżki oleju
1 1/2 szklanki mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka wody
Farsz:
150 g boczku wędzonego
200 g kiełbasy
łyżka oleju
cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka papryki
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
po szczypcie pieprzu czarnego i cayenne (chili)
100 g startego żółtego sera
2 łyżki masła
Naleśniki:
Mąkę, jajka, mleko, 2
łyżki oleju, proszek do pieczenia i sól wymieszać, powoli wlewać wodę ubijając ciasto trzepaczką lub mikserem.Na
patelni rozgrzać 1/2 łyżki oleju, wlać porcję ciasta, rozprowadzić na patelni.Smażyć po 1 min z obu stron, wyłożyć na płaski talerz.Następne naleśniki można smażyć bez
tłuszczu.
Farsz:
Boczek i kiełbasę pokroić w kosteczkę.Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oleju, dodać boczek, podsmażyć, dodać kiełbasę, smażyć przez 5 min.Koncentrat wymieszać z niewielką ilością
wody, wlać na patelnię, oprószyć przyprawami, wymieszać, pozostawić na ogniu przez 5 min.
Na naleśniki nakładać farsz, zwijać w rulon, układać w wysmarowanej masłem formie, posypać serem, wstawić do nagrzanego piekarnika.Zapiekać przez 10 min w temp 180stopni.
Podawać gorące.