Bajaderki ze skórką pomarańczową i rumem
Bajaderki, czyli inaczej ziemniaczki to proste i pyszne ciastka, które możemy przygotować z tego, co akurat mamy pod ręką. Ich przyrządenie zajmuje kilka minut, a smakiem przenoszą do słodkiego dzieciństwa... Bo kto nie lubił ziemniaczków? :-)
Składniki:
dwie tabliczki czekolady
rum lub aromat rumowy
60 g masła
240 g biszkoptów
kilka łyżeczek dżemu
2 duże pomarańcze
2 łyżki cukru
wiórki kokosowe lub płatki migdałowe
Skórka pomarańczowa:
Pomarańczę obieramy ze skórki, z kótej odcinamy białe części czyli albedo, ponieważ jest gorzkie. Skórkę wrzucamy na gotującą się wodę z cukrem. Wyjmujemy, gdy woda w większości odparuje, osuszamy i... gotowe!
Zawsze podkreślam, że takie produkty można kupić, choć są łatwe do przygotowania, więc warto poświęcić im kilka dodatkowych minut. Skoro robimy już coś domowego...
Bajaderki:
Do miseczki wsypujemy pokruszone biszkopty lub herbatniki czy zeschnięte ciasto. Następnie dodajemy dżem. Czekoladę roztapiamy razem z masłem i zalewamy nimi biszkopty. Na koniec dodajemy kilka kropel rumu i skórkę pomarańczową. Całość dokładnie mieszamy. Następnie z may formujemy kuleczki, obtaczamy w wiórkach kokosowych i/lub płatkach migdałowych, wkładamy do papilotek i chowamy na kilkanaście minut do lodówki.
Ziemniaczki to właściwie styl dowolny, można do nich dodać rodzynki, orzechy czy żurawinę jak również każda posypka się sprawdzi. Ja oprócz wiórków kokosowych użyłam pokruszonych płatków migdałowych i posypki czekoladowej. Nic nas nie ogranicza, oprócz... dobrej kawy do tego przepysznego cukru :-)
Inni zdjęcia: Lata lecą .. dotyk:) harrypottergallery:) harrypottergalleryHarry z Ginny harrypottergallerySzczęśliwy Remus :) harrypottergalleryRemus Lupin :) harrypottergalleryZamyślony Harry harrypottergallery:) harrypottergalleryRemus i Tonks harrypottergalleryUliczka aceg