photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 1 PAŹDZIERNIKA 2015

Bajaderki pomarańczowe

Bajaderki ze skórką pomarańczową i rumem

 

Bajaderki, czyli inaczej ziemniaczki to proste i pyszne ciastka, które możemy przygotować z tego, co akurat mamy pod ręką. Ich przyrządenie zajmuje kilka minut, a smakiem przenoszą do słodkiego dzieciństwa... Bo kto nie lubił ziemniaczków? :-)

 

Składniki:

dwie tabliczki czekolady

rum lub aromat rumowy

60 g masła

240 g biszkoptów

kilka łyżeczek dżemu

2 duże pomarańcze

2 łyżki cukru

wiórki kokosowe lub płatki migdałowe 

 

Skórka pomarańczowa:

Pomarańczę obieramy ze skórki, z kótej odcinamy białe części czyli albedo, ponieważ jest gorzkie. Skórkę wrzucamy na gotującą się wodę z cukrem. Wyjmujemy, gdy woda w większości odparuje, osuszamy i... gotowe!

Zawsze podkreślam, że takie produkty można kupić, choć są łatwe do przygotowania, więc warto poświęcić im kilka dodatkowych minut. Skoro robimy już coś domowego...

 

Bajaderki:

Do miseczki wsypujemy pokruszone biszkopty lub herbatniki czy zeschnięte ciasto. Następnie dodajemy dżem. Czekoladę roztapiamy razem z masłem i zalewamy nimi biszkopty. Na koniec dodajemy kilka kropel rumu i skórkę pomarańczową. Całość dokładnie mieszamy. Następnie z may formujemy kuleczki, obtaczamy w wiórkach kokosowych i/lub płatkach migdałowych, wkładamy do papilotek i chowamy na kilkanaście minut do lodówki.

 

Ziemniaczki to właściwie styl dowolny, można do nich dodać rodzynki, orzechy czy żurawinę jak również każda posypka się sprawdzi. Ja oprócz wiórków kokosowych użyłam pokruszonych płatków migdałowych i posypki czekoladowej. Nic nas nie ogranicza, oprócz... dobrej kawy do tego przepysznego cukru :-)

 

Komentarze

~uwielbiam Madziuu twoje wypieki są znakomite! mniaaam! :*
25/10/2015 21:09:45
~gmd Ciastka wyglądają (i potwierdzam że są :3 ) smakowicie. Ale wciąż czekamy na przepis na kremówki!
04/10/2015 1:36:37
cukierdokawy Nie zawiodę Cię ;-)
04/10/2015 11:14:21