photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 29 LUTEGO 2016

Pudding chia z granatem

Pudding chia z granatem

 

To zarazem jeden z najprostszych i najsmaczniejszych przepisów :-)

 

Składniki na 2 porcje:

4 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)

100 ml mleka kokosowego

300 ml mleka roślinnego

1 łyżka syropu z agawy

1 granat

 

Do miseczki wsypujemy nasiona chia, dodajemy mleko kokosowe i roślinne oraz syrop z agawy, a następnie energicznie i dokładnie mieszamy składniki, najlepiej trzepaczką do jajek. Zbyt krótkie mieszanie sprawi, że nasionka opadną na dno. Całość odkładamy na około 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągamy i ponownie mieszamy. Następnie przelewamy pudding do naczyń, w których będziemy chcieli go podać i znów wkładamy do lodówki, tym razem na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia wierzch ozdabiamy granatem i& już! :-)

 

To oryginalny i najzdrowszy przepis na pudding tego typu. Jednak w razie problemów z nabyciem któregoś ze składników mleko kokosowe można zastąpić w całości mlekiem roślinnym, a syrop z agawy syropem klonowym bądź miodem.