Babeczki dyniowe
Zrób dynię na Halloween mówili. Będzie fajnie mówili ;-)
Składniki na babeczki:
200 g upieczonej dyni
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1/2 szklanki oleju
żurawina
Dynię kroimy w średniej grubości paski, kładziemy na blaszce wylożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 25-35 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Warto sprawdzać patyczkiem czy dynia jest już miękka. Ze skórki łatwiej obrać jest po upieczeniu.
Tak przygotowaną dynię blendujemy z mlekiem. Do drugiej miseczki wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajko, olej i żurawinę. Wystarczy, że te składniki wymieszamy łyżką.
Na koniec wlewamy dynię z mlekiem do pozostałych składników i jeszcze raz mieszamy. Masę przelewamy do foremek i pieczemy ok. 25 minut także w 180 stopiach.
Składniki na krem:
100 ml śmietany kremówki (30%)
50 g upieczonej dyni
2 łyżki cukru pudru
Dynię blendujemy razem ze śmietaną, następnie dodajemy cukier puder, a acałość miksujemy na sztywną piankę. Uwaga: aby nie przebić śmietanki musi być ona mocno schłodzona (powinna stać przynajmniej kilka godzin w lodówce) oraz nie należy jej ubijać zbyt długo tj. gdy już będzie sztywna. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy i nakładamy na babeczki.
Zostało mi bardzo dużo dyni, więc postanowiłam zrobić z niej zupę krem. Polecam najlepszy i najzdrowszy przepis mojej koleżanki Pauliny :-) http://recipe4health.blogspot.com/2015/10/zupa-krem-z-dyni.html
Smacznego! :-)
Inni zdjęcia: :) harrypottergallery:) harrypottergalleryHarry z Ginny harrypottergallerySzczęśliwy Remus :) harrypottergalleryRemus Lupin :) harrypottergalleryZamyślony Harry harrypottergallery:) harrypottergalleryRemus i Tonks harrypottergalleryUliczka acegRemus i Tonks harrypottergallery