Tarta serowa z mleczkiem kokosowym
Kruchy spód:
180 g mąki
100 g masła
1 żółtko
3 łyżki cukru pudru
50 g wody
Na blat wysypujemy mąkę i cukier puder, Dodajemy masło, żółtko i wodę. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Przed wałkowaniem dobrze jest włożyć ciasto na kilkanaście minut do lodówki. Następnie rozwałkowane ciasto przenosimy ostrożnie do formy i pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Warto wcześniej nakłuć spód widelcem.
Masa serowa:
500 g twarogu sernikowego
puszka mleka kokosowego
8 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny + 100 ml wrzątku
Do miseczki przekładamy twaróg, cukier puder i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy mleko kokosowe i rozpuszczoną w wrzątku żelatynę. Najlepiej jeśli będzie już nieco chłodniejsza. Wszystko jeszcze raz bardzo dokładnie miksujemy i przekładamy na kruchy spód. Całość wkładamy do lodówki na ok 3-4 godziny.
Warstwa śmietankowa:
500 ml śmietany kremówki 36%
4 łyżki cukru pudru
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na niskich obrotach. Dodajemy cukier puder i mieszamy już łyżką. Masę przelewamy na tartę. Wierzch omżemy także posypać wiórkami kokosowymi. Ostatni raz chłodzimy całość przez około godzinę. Gotowe!
Inni zdjęcia: :) harrypottergallery:) harrypottergalleryHarry z Ginny harrypottergallerySzczęśliwy Remus :) harrypottergalleryRemus Lupin :) harrypottergalleryZamyślony Harry harrypottergallery:) harrypottergalleryRemus i Tonks harrypottergalleryUliczka acegRemus i Tonks harrypottergallery