photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 12 LISTOPADA 2015

Tarta serowa z kokosem

Tarta serowa z mleczkiem kokosowym

 

Kruchy spód:

180 g mąki

100 g masła

1 żółtko

3 łyżki cukru pudru

50 g wody

 

Na blat wysypujemy mąkę i cukier puder, Dodajemy masło, żółtko i wodę. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Przed wałkowaniem dobrze jest włożyć ciasto na kilkanaście minut do lodówki. Następnie rozwałkowane ciasto przenosimy ostrożnie do formy i pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Warto wcześniej nakłuć spód widelcem.

 

Masa serowa:

500 g twarogu sernikowego

puszka mleka kokosowego

8 łyżek cukru pudru

2 łyżeczki żelatyny + 100 ml wrzątku

 

Do miseczki przekładamy twaróg, cukier puder i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy mleko kokosowe i rozpuszczoną w wrzątku żelatynę. Najlepiej jeśli będzie już nieco chłodniejsza. Wszystko jeszcze raz bardzo dokładnie miksujemy i przekładamy na kruchy spód. Całość wkładamy do lodówki na ok 3-4 godziny.

 

Warstwa śmietankowa:

500 ml śmietany kremówki 36%

4 łyżki cukru pudru

 

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na niskich obrotach. Dodajemy cukier puder i mieszamy już łyżką. Masę przelewamy na tartę. Wierzch omżemy także posypać wiórkami kokosowymi. Ostatni raz chłodzimy całość przez około godzinę. Gotowe! 

 

 

 

 

Komentarze

~mniaaam miód malina polecam gorąco!! <3
22/11/2015 23:45:01