photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 30 LISTOPADA 2015

Pierniczki korzenne

Pierniczki miodowo-korzenne

 

Składniki:

1,5 szklanki miodu np. lipowego

150 g masła

2/3 szklanki cukru

550 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

20 g przyprawy do piernika

1 jajko

 

W rondelku rozstapiamy masło, dodajemy miód i cukier. Całość podgrzewamy do roztpienia się masła i mieszamy do połączenia składników. Masę odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Wlewamy masę i wbijamy całe jajko. Dokładnie mieszamy skłądniki łyżką i delikatnie wygniatamy. W tym momencie ciasto może jeszcze mocno się kleić, wtedy najlepiej ostawić je do lodówki na kilkanaście minut. Po tym czasie z pewnością będzie gęstsze, ale jeśli nadal nie będzie dobrze się wałkować można podsypać mąką, byle nie za dużo, aby pierniczki nie wyszły twarde. Ten czynnik zależy przede wszystkim od rodzaju miodu. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wycinamy ulubione kształy i przekłądamy na blachę wyłożoną apierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut - nie polecam termoobiegu. Pierniczki pozostawiamy do wystygnięcia. Najlepsze są następnego dnia, ponieważ stają się bardziej kruche.

 

Lukier:

1 białko

200 g cukru pudru

 

Białko ubijamy na sztywną pianę z częścią cukru pudru. Kiedy już jest gęste, dodajemy resztę. Gotowy lukier przekładamy do woreczka, ponieważ szprycą cczy rękawem trudno jest uzyskać cieniutką linie przy ozdabianiu. Odcinamy róg woreczka i dekorujemy pierniczki :-)

 

Jeśli będziecie robić pierniczki w niedługim czasie i będziecie chcieli powiesić je na choince, przed pieczeniem wystarczy u góry zrobić dziurkę słomką do picia. Wtedy z łatwością nawleczemy je na wstążeczkę i przepięknie ozdobimy choinkę. :-) Smacznego!

Komentarze

keitha Jakie cudne!
30/11/2015 8:54:00

Informacje o cukierdokawy


Inni zdjęcia: Z Klusią patrusia1991gd... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24