photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 22 WRZEŚNIA 2015

Tort tiramisu

Tort tiramisu bez dodatku surowych jajek

 

Tiramisu pochodzi z Włoch, a każdy ich region ma swój własny, niepowtarzalny przepis. Ciasto podaje się najczęściej na drugie śniadaniowe w gorące dni. W dosłownym tłumaczeniu tiramisu oznacza "podnieś mnie na duchu", a to za sprawą jego składników, które dostarczają mnóstwa energii. W czasach renesansu uważano, że jest to skuteczny afrodyzjak, który Wenecjanie przyrządzali dla swoich kochanków przed wspólną nocą. Jednak tiramisu rozpowszechniło się dopiero po II wojnie światowej, podczas której Włosi w alianckiej niewoli dostawali w paczkach od rodzin właśnie to ciasto. Jego wyjątkowy smak i kawowy aromat sprawił, że cieszy się niesłabnącą popularnością.

 

Składniki na biszkopt:

5 jajek

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki mąki pszennej

2/3 szklanki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

 

Oddzielamy białka od żółtek. Do białek stopniowo dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i ucieramy na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Całość miksujemy na niskich obrotach i przelewamy do tortownicy. Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach. Po całkowitym wystudzeniu biszkopt dzielimy na trzy części.

 

Składniki na krem:

400 g śmietany kremówki

1 szklanka cukru pudru

2 łyżeczki cukru z wanilią

500 g serka mascarpone

 

Do miseczki wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i ubijamy. Polecam ubijanie na niskich obrotach - kremówkę łatwo jest przebić! Dodajemy serek mascarpone i mieszamy do połączenia składników.

 

Przełożenie tortu:

espresso

1 łyżka amaretto (opcjonalnie)

kakao

 

Wierzch biszkoptu nasączamy espresso połączonym z amaretto. Następnie nakładamy 1/3 kremu i posypujemy kakako. Na to kładziemy kolejny biszkopt i powtarzamy czynności. Ja ostatnią warstwę kremu mocniej posypałam kakao i startą czekoladą, udekorowałam kawą i truskawkami. Boki tortu ozdobiłam przyciętymi biszkoptami i wstążeczką. Gotowy tort wstawiamy do lodówki przynajmniej na kilka godzin.

 

 Kilka uwag:

  • Nie jest to klasyczny przepis na krem tiramisu, jednak można znaleźć wiele obiekcji na temat spożywania surowych jajek; jednakże zapewniam, że smakiem niewiele różni się od oryginału.
  • Biszkoptowe blaty do tortów oczywiście można kupić. Niestety, są one bardzo kruche i łamliwe oraz zawierają o wiele więcej konserwantów niż np. zwykłe, pakowane ciasteczka. Biszkopt natomiast piecze się bardzo łatwo i szybko, można go także posypać cukrem pudrem i podać jako cukier do kawy :-)

Komentarze

~tajemnica woooow :*
22/11/2015 23:49:49
~mmm TAAAAALENCIARA!!! :)))))
25/10/2015 21:07:50
~maxzcienia Wszystko wygląda przepysznie i napewno też tak smakuje :)
12/10/2015 9:32:26
magdalenka515 mniam;)))
03/10/2015 22:35:29