photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 30 SIERPNIA 2015

Babeczki cytrynowe

Babeczki cytrynowe w wafelkach do lodów z różowym lukrem

 

Składniki:

100 masła

90 g cukru

2 łyżeczki cukru wanilinowego

2 jajka

125 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

aromat cytrynowy

 

Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy po jednym jajku, wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy kilka kropli aromatu. Całość przekładamy do wafelków i pieczemy 20 min. w 180 stopniach. Można piec zarówno na klasycznej blasze wyłożonej papierem do pieczenia jak i na blaszce do babeczek.

Polecam nie wypełniać wafelków zbyt dużą ilością masy, ponieważ babeczki i tak wyrosną. W przeciwnym razie ciasto może się wylać podczas pieczenia lub upiec tylko częściowo.

 

Górę możemy ozdobić dowolnie - czekoladą, lukrem lub kremem.

Polecam - ich nietypowy wygląd robi wrażenie :-)