Babeczki cytrynowe w wafelkach do lodów z różowym lukrem
Składniki:
100 masła
90 g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 jajka
125 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat cytrynowy
Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy po jednym jajku, wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy kilka kropli aromatu. Całość przekładamy do wafelków i pieczemy 20 min. w 180 stopniach. Można piec zarówno na klasycznej blasze wyłożonej papierem do pieczenia jak i na blaszce do babeczek.
Polecam nie wypełniać wafelków zbyt dużą ilością masy, ponieważ babeczki i tak wyrosną. W przeciwnym razie ciasto może się wylać podczas pieczenia lub upiec tylko częściowo.
Górę możemy ozdobić dowolnie - czekoladą, lukrem lub kremem.
Polecam - ich nietypowy wygląd robi wrażenie :-)