Tarta z malinami
Składniki:
50 g mąki
125 g masła
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Wsypujemy mąkę, cukier wanilinowy, cukier puder, dodajemy masło i żółtka. Ccałość mieszamy i wygniatamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie ciasto należy włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Po wyjęciu wałkujemy i przekładamy do formy do tarty. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach. Podczas pieczenia powinno się obciążyć ciasto np. fasolą. Ja jedynie nakłułam spód widelcem, a ciasto nie podniosło się. Należy jednak uważać, ponieważ nieobciążone piecze się szybciej.
Po całkowitym wystudzeniu dekorujemy wierzch kremem patissiere lub budyniem i ozdabiamy malinami.
Całość smakuje jak duża, pyszna, krucha babeczka :-)
I niesamowicie pachnie!