Drożdżowe rogaliki ze śliwkami i cukrem pudrem
Bardzo proste do przygotowania, ale czasochłonne.
Składniki:
350 g mąki
7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych
160 g mleka
1 jajko
20 g oleju lub masła
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
jajko do smarowania
cukier puder
śliwki
Wsypujemy mąkę, cukier, cukier wanilinowy, dodajemy drożdże, wbijamy jajko, wlewamy mleko i olej lub masło. Całość mieszamy i zagniatamy przynajmniej przez 10 min. Następnie odkładamy ciasto do momentu, gdy podwoi swoją objętość (ok. godziny).
Ciasto dzielimy na dwie części - obie wałkujemy na okrąg, dzielimy na 8 kawałków (jak pizzę lub tort). Na każdy kawałek nakładamy pokrojone i wydrylowane śliwki, posypujemy cukrem wanilinowym i zwijamy, idąc od najszerszej części. Zwinięte rogaliki układamy na blasze. Warto posmarować je rozkłóconym jajkiem, aby zamaskować ewentualne pęknięcia. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Warto pamiętać, że nie powinno się ich jeść do całkowitego wystudzenia, choć wtedy najpiękniej pachną...
Pyszny cukier do kawy :-)