photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 30 SIERPNIA 2015

Rogaliki ze śliwkami

Drożdżowe rogaliki ze śliwkami i cukrem pudrem

Bardzo proste do przygotowania, ale czasochłonne.

 

Składniki:

350 g mąki

7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych

160 g mleka

1 jajko

20 g oleju lub masła

4 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru wanilinowego

jajko do smarowania

cukier puder

śliwki

 

Wsypujemy mąkę, cukier, cukier wanilinowy, dodajemy drożdże, wbijamy jajko, wlewamy mleko i olej lub masło. Całość mieszamy i zagniatamy przynajmniej przez 10 min. Następnie odkładamy ciasto do momentu, gdy podwoi swoją objętość (ok. godziny).

Ciasto dzielimy na dwie części - obie wałkujemy na okrąg, dzielimy na 8 kawałków (jak pizzę lub tort). Na każdy kawałek nakładamy pokrojone i wydrylowane śliwki, posypujemy cukrem wanilinowym i zwijamy, idąc od najszerszej części. Zwinięte rogaliki układamy na blasze. Warto posmarować je rozkłóconym jajkiem, aby zamaskować ewentualne pęknięcia. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

 

Warto pamiętać, że nie powinno się ich jeść do całkowitego wystudzenia, choć wtedy najpiękniej pachną...

Pyszny cukier do kawy :-)