photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 30 SIERPNIA 2015

Babeczki czekoladowe

Babeczki czekoladowe z czekoladowymi groszkami

 

Składniki:

150 g masła

300 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżki kakao

190 g cukru

1 łyżka cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

2 duże jajka

170 ml mleka

 

Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, sodę i kakao. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, całość mieszany. Jajka miksujemy w drugiej misce razem z mlekiem i ekstraktem z wanilii. Łączymy wszystkie składniki i dodajemy roztopione masło . Całość przekładamy do papilotek i posypujemy z wierzchu groszkami lub dropsami czekoladowymi. Pieczemy 22 minuty w 180 stopniach.

 

Przez ciemny kolor trudno jest ocenić zrumienienie babeczek, dlatego przez wyjęciem z piekarnika polecam sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest surowe

.

Paterę dostałam od Patrycji :-)