Babeczki czekoladowe z czekoladowymi groszkami
Składniki:
150 g masła
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
190 g cukru
1 łyżka cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 duże jajka
170 ml mleka
Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, sodę i kakao. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, całość mieszany. Jajka miksujemy w drugiej misce razem z mlekiem i ekstraktem z wanilii. Łączymy wszystkie składniki i dodajemy roztopione masło . Całość przekładamy do papilotek i posypujemy z wierzchu groszkami lub dropsami czekoladowymi. Pieczemy 22 minuty w 180 stopniach.
Przez ciemny kolor trudno jest ocenić zrumienienie babeczek, dlatego przez wyjęciem z piekarnika polecam sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest surowe
.
Paterę dostałam od Patrycji :-)