Waniliowe babeczki z barwionym lukrem
Składniki:
200 g cukru
110 g masła
2 jajka
2 łyżki ekstraktu waniliowego (lub kilka kropel aromatu)
200 g mąki pszennej
1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
125 ml mleka
W misce ucieramy masło z cukrem. Dodajemy jajka, po jednym na raz i miksujemy. Wlewamy aromat waniliowy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem. Stopniowo dodajemy mleko, mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy masę do papilotek i pieczemy 20-25 min. w 180 stopniach.
Lukier:
250 g miękkiego masła ucieramy z 500 g cukru pudru. Lukier można barwić sztucznymi barwnikami spożywczymi - w proszku, żelu czy płynie lub naturalnymi jak sok malinowy, sok z cytryny czy kawa. Ja użyłam barwnika w żelu, dlatego, że naturalnie truddniej jest uzyskać niektóre kolory i zazwyczaj są one dużo mniej intensywne.
Witam w cukrze do kawy :-)