photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 15 LUTEGO 2010

Ryż ;D

Gotowanie ryżu jest pozornie bardzo proste jednak w dalszym ciągu wielu kucharzy ma problem z jego ugotowaniem w taki sposób, aby był puszysty, nie sklejał się i nie był gąbkowaty. Cała tajemnica tkwi w ilości wody, temperatury i przykrycia.

krok 1
Dokładnie wypłucz ryż przed jego gotowaniem. W ten sposób wypłuczesz dużo skrobi dzięki czemu ryż będzie mniej się sklejał. Ryż należy tak długo płukać aż woda stanie się przeźroczysta.

krok 2
Jeśli ryż jest starszy należy go przed gotowaniem moczyć przez około 30 minut - sprawi to, że ryż będzie mniej kruchy i nie będzie się łamał. Moczyć należy również ryż Basmati - dzięki moczeniu rośnie on do maksymalnej długości. Po wypłukaniu i wymoczeniu osusz dokładnie ryż.

krok 3

Na każdą szklankę ryżu długoziarnistego daj 1,5 szklanki wody. Brązowy ryż wymaga odrobinę więcej wody zaś ryż krótkoziarnisty mniej. Miej na uwadze również to, że więcej wody spowoduje, że ryż będzie bardziej miękki i klejący - doskonały do potraw jednogarnkowych zaś gotowany w mniejszej ilości wody będzie twardszy i sypki - idealny do sałatek z ryżem.

krok 4
Zagotuj ryż na średnim ogniu. Nie przykrywaj go.

krok 5

Jak już ryż zacznie się gotować, zmniejsz ogień i przykryj pokrywką w taki sposób, aby para mogła swobodnie wychodzić.

krok 6

Po kilku minutach od zagotowania sprawdź czy na ryżu robią się dziurki i "kratery". Oznacza to, że cała woda została wchłonięta przez ryż.

krok 7
Jeśli zobaczysz "kratery" wówczas przykryj garnek szczelnie pokrywką. Ryż dogotuje się na parze. Pokrywka musi być ściśle dopasowana do garnka i ciężka, aby para nie mogła się wydostać.

krok 8

Duś ryż pod przykryciem przez kolejne 15 min. Zamieszaj go widelcem i podawaj na gorąco.

krok 9

Jedz go z myślą, że go KOCHASZ. Ten Ryż jest przeeeeKochany a zwłaszcza sinokoperkowy SzynkoRyż !!! ;D

 

 

 


 

 



Zdjęcie jeszcze z balu ;D ;**

z Karpiem ;******** !!

 

 

 



 

 

Czeka mnie teraz zrozumienie logarytmów :( ! I hate matma i farmera również  Ugh... ;/

Komentarze

dawswi Jomonez moge kupcyć :D
A Ryż jest sweet :D
Tylko nie wiem gdzie kupimy sino koperkowy ;(
16/02/2010 16:58:11
zatrzymaczas Jasne, że dobry jest Ryż ! ;D najlepsieszy na całym świecie ^^
16/02/2010 16:50:54
dawswi Jak mogłaś xD

Ugh ugotuj mi sino koperkowy ryż *_*
Tak wedle przepisu ;) :D
16/02/2010 16:30:45
~Patryk A dobry ten ryz??:D
16/02/2010 16:05:20
~Majka aaaa ja mam 3 z rozszerzonej matmy ;D i wcale się nie chwale xD ii moje Ugh ;D tyryryry
Kocham Was moje ślicznotki :***
15/02/2010 21:23:32
~madz O prosz kto tu ma fotoblodża xD Gotując ryż będe pamiętać o Twoich jakże cennych poradach, zwłaszcza o kraterach i punkcie dziewiątym! ;-D Aaaahh Farmer jest de best x3
15/02/2010 17:38:47

Informacje o zatrzymaczas


Inni zdjęcia: Tattoo mjtaJa patki91gdJa patki91gd... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24