photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 2 WRZEŚNIA 2015

Babeczki z owocami

Babeczki waniliowe i kakaowe z owocami

 

Składniki:

200 g cukru

110 g masła

2 jajka

2 łyżeczki kakao

200 g mąki pszennej

1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

125 ml mleka

 

Ucieramy cukier z masłem, dodajemy po jednym jajku, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy mleko. Część masy przelewamy do osobnej miseczki i wlewamy do niej kakao zmieszane z łyżeczką wody. Przekładamy do foremek i pieczemy 20 min. w 180 stopniach.

 

Lukier (na 12 sztuk): 500 g cukru pudru miesamy z 250 g miękkiego masła. Przekładamy do szprycy lub rękawa cukeirniczeg. Polecam ozdabiać trzymajac szprycę lub rękaw tuż nad babeczką, aby lukier się nie przesunął. Ja dodatkowo udekorowałam owocami, posypkami i czekoladą. Takie babeczki dobrze jest włożyć do lodówki na kilka minut, żeby masło stężało.  

 

Na potrójnej paterze - jak można się doliczyć - zmieści się więcej babeczek, więc aby nie piec dwa razy można zaopatrzyć się w formę na szesnaście sztuk lub piec na zwykłej blasze, jednak wtedy używamy dwóch papilotek.