Dnia a'la chińszczyzna są bardzo latwe w przygotowaniu, a cieszą nie tylko podniebienie ale i oko Wersja kurczaka chrupiącego w panierce z płatków kukurydzianych, a do tego duszone warzywka i ryż.
Składniki:
1 podwójny filet z piersi kurczaka
80 g płatków kukurydzianych (mocno pokruszone)
2 liście kapusty pekińskiej
pół cebuli poszatkowanej w drobne kawałki
4 pieczarki pokrojone w talarki
150 g mieszanki mrożonych warzyw chińskich
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
pół łyżeczki czosnku w proszku
1 jajko
pół łyżeczki ostrej papryki
sól i pieprz
Filety z kurczaka kroję i rozbijam, następnie posypuję solą i pieprzem. Pokruszone płatki mieszam z ostrą papryką, czosnkiem i solą. Mięso maczam w roztrzepanym jajku i obtaczam w panierce z płatków. Następnie mięso smażę na patelni z rozgrzanym olejem, po każdej stronie do momentu zarumienienia panierki. Przekładam na ręcznik papierowy, aby odsączyć tluszcz. Do rondelka z olejem sezamowym wrzucam mrożonkę chińską, poszatkowaną kapustę pekińską, cebulę, pieczarki, dolewam pół szklanki wody i duszę około 15 minut. Doprawiam solą i pieprzem