Danie jeszcze z jesieni, jednak gdy mamy grzyby mrożone, można ją również zrobić w zimę W sumie zupa grzybowa powstała przez przypadek, ponieważ byliśmy na spacerze w lesie i znaleźliśmy kilka grzybków (w większości maślaki ). Zupa wyszła mi bardzo gęsta i sycąca.
Składniki:
ok 200 g grzybów, najlepiej świeże/mrożone
2 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
150 ml jogurtu naturalnego
odrobina masła do podsmażenia grzybów
kostka rosołowa
sól i pieprz
Na rozgrzanym maśle podsmażam grzyby pokrojone w paseczki. Smażę je do momentu, aż zniknie połowa wody, którą wypuszczą. Następnie dodaję cebulę i przyprawiam pieprzem. Mieszająć podsmażam około 5 minut, do momentu, aż cebula jest już dość miękka. W garnku rozpuszczam kostkę rosołową, dodaję pokrojone w kostkę warzywa - marchewka i pietruszka, gotuję taki wywar około 10 minut. Do wywaru z warzyw dodaję przesmażone grzyby z cebulą, następnie wrzucam ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość gotuję około 7 minut, po czym wlewam jogurt naturalny, aby zagęścić zupę. Mieszam do momentu zagotowania i gotowe :)
Inni użytkownicy: takasrakalizak012yobllogerkaunikat92kamkotmareklol20gossbajola9992tjabsiamaksymalnie94
Inni zdjęcia: Podniebna podróż photographymagic1524 akcentovaDZIEWCZYNA OD PANELI mnrwJa nacka89cwaBędzie kąpiel elmarJa patki91gdZ Alfikiem patki91gd;) virgo123Wrona siwa - (Corvus corone) tomaszj85Z synem nacka89cwa