Bardzo często nie mam co zrobić z męsem po gotowaniu rosołu, zazwyczaj je zeskubuję i zjadam, jednak tym razem miałam go zdecydowanie za dużo. W sumie było zrobione to celowo, ponieważ rosół miał być pierwszym daniem, a drugie mialo być zrobione z warzyw i mięsa z rosołu. Z racji, że rosół robiłam z mięsa z kaczki, kurczaka, idnyka i wołowego, to potrawka przygotowałam z tych drobiowych
Składniki:
mięso i warzywa z rosołu:
3 udka z kurczaka
duże skrzydło z indyka
cała noga z kaczki
2 marchewki
seler
pietruszka
por pokrojony w talarki
cebula pokrojona w drobną kostkę
pół łyżeczki czosnku w proszku
2 szklanki bulionu
4 pieczarki
łyżeczka papryki słodkiej
sól i pieprz
Mięso obieram z kości i skór, następnie kroję na nieduże kawałki. Warzywa z rosołu kroję w kostkę. W rondelku mieszam pora, cebulę, poszatkowane pieczarki i bulion. Doprawiam czosnkiem, papryką słodką, solą i pieprzem, gotuję około 10 minut. Następnie dodaję rozdrobnione mięso i pokrojone warzywa. Mieszając gotuję jeszcze około 5 minut.