Pycha! Herbata jest bardzo słabo wyczuwalna, sernik sam w sobie obłędnie kremowy i jedynie pod koniec przełykania pozostawia delikatnie intrygujący smak :) Naprawdę puszny a góra bitej śmietany na wierzchu to już wisienka na torcie :) Polecam! Sernik na 23 cm. tortownice, przepis z tej strony www.kuchniokracja.hanami.pl lekko zmodyfikowany :)
Spód:
200 g herbatników
75 g masła
Herbatniki pokruszyć a rozpuszczane masło dodać, powinien powstać nam "mokry piasek". Wyłożyc tortownicę.
Masa:
1 kg kremowgo serka ( ja miałam "Twój Smak")
250 ml śmietany 36%
3 jajka
3 łyżeczki herbaty matcha (to taki zielony puder herbaciany)
150 g cukru
1/5 szkl maki
Góra
500 ml kremówki
2,5 łyzeczki zelatyny rozpuszczonej w pół filiżanki wody.
4 łyzki cukru
Wszystkie skłądniki poza herbata zmiksować, pod koniec dodawać herbatę przez sitko. Zmiksować jeszcze raz. Piec około 1,5 h w 160C po upieczenu - kilka godzin przed podaniem, na wystygnięty sernik nakłądamy ubita smietanę, pod koniec ubijania dodajemy cukier a potem zelatynę. Chłodzimy w lodówce.
By sernik był bardziej kremowy polecam piec w kapieli wodnej (ja z tego zrezygnowałam) :)
Smacznego!