Składniki:
Jajko:
1- jajko
50ml- octu
1l- wody
1 łyżeczka- soli
Wodę doprowadzić do wrzenia dodać sól i ocet. Umyte i wyparzone jajko delikatnie wbijamy do wrzącej wody ( wody powinno być tyle aby spokojnie zakrywała jajko ) gotujemy około 90 sekund ( w zależności od tego ile gotujemy taką płynność będzie miało żółtko )
Sos :
1łyżeczka - śmietany
1łyżeczka - majonezu
1łyżeczka - musztardy
Wszystko razem mieszamy w miseczce .
Tost:
1- bułka
1łyżeczka - masła
Masło roztapiamy na rozgrzanej patelni ( można zastąpić olejem, oliwa lub margaryną )gdy masło się rozpuści wrzucamy na patelnie przecięta na pół bułkę ( może być zwykłe chleb lub chleb tostowy ) Smażymy aż do zarumienienia ( Uwaga aby nie przypalić tosta
Tost na spód następnie sos a na sos kładziemy jajko i posypujemy lekko solą . Linia przecinająca talerz to pieprz ozdobiłem też pietruszką.
jajko - 0,50 zł
ocet - 0,10 zł
śmietana -0,15 zł
majonez -0,25 zł
musztarda -0,25 zł
bułka -0,40 zł
masło -0,20 zł
koszt całkowity 1 porcji = 1,85 zł
SMACZNEGO !!!
czas około 10min