photoblog.pl
Załóż konto
Dodane 10 PAŹDZIERNIKA 2015
1327
Dodano: 10 PAŹDZIERNIKA 2015

Owsianka :)

1 szklanka- Płatków owsianych
500ml- mleka
szczypta soli

Płatki gotujemy z mlekiem 25 min do miękkości, podczas gotowania dodajemy sól ( odrobinę ) ( oczywiście warto dodać też miód lub cukier ). Jeżeli robicie dla dzieci które grymaszą polecam dodać ulubionych owoców albo coś słodkiego
Lub stosujcie się do tego co pisze na opakowaniu ;)

Koszt;
Płatki- 0,50 zł
Mleko-0,60 zł

Koszt 3 porcji= 1,10zł
Koszt 1 porcji = 0,37 zł

czas około; 30 min

Pewnie myślicie że przecież co to za przepis każdy to potrafi. Dobrze o tym wiem ale pomyślałem że może warto przypomnieć jakie są one dobre :). Zawierają dużo błonnika dzięki czemu długo czujemy się syci i oczyszczają nasz organizm z tego co zalega nam w żołądku

Pamiętamy również o tym ze są różne rodzaje płatków które mają różne właściwości

Płatki owsiane- zawierają najwięcej błonnika, dużo białka i prawie wszystkie aminokwasy. Źródło witamin z grupy B oraz magnezu i żelaza

Płatki jęczmienne- zawierają antyutleniacze , są lekko strawne i zawierają witaminy z grupy B i E dzięki czemu poprawiają cerę , włosy i paznokcie

Płatki żytnie- Zawierają dużo żelaza, magnezu, potasu, wapnia, witamin E i z grupy B. Obfite w fosfor i chronią przed nowotworami.

Płatki gryczane-bezglutenowe, zawierają najwięcej lizyny ( poprawia prace mózgu). Dużo w nich magnezu, żelaza, wapnia, witamin C, E, z grupy B oraz siarki

Płatki jaglane-bezglutenowe, zawierają witaminy z grupy B i E. Zawierają też cynk i kwas krzemowy, Dobre dla włosów i paznokci.

Płatki kukurydziane - bezglutenowe, są bogatym źródłem błonnika , magnezu, żelaza, potasu, selenu. Są lekkostrawne, idealne dla osób z problemami żołądkowymi i dla dzieci.

Ale obojętnie które jecie wszystkie są bardzo zdrowe, oczyszczają organizm i warto je jeść !!!! :)

 

Smacznego !!! :D

Zarejestruj się teraz, aby skomentować wpis użytkownika sebastianpiotrowski.