Czas przygotowania: ok. 60 min
Pochodzenie przepisu: mój wynalazek
Składniki:
(na około 9 niewielkich placków)
Przygotowanie:
Kaszę jęczmienną gotujemy ok. 15-20 minut. W tym czasie w misce przygotowujemy ciasto: roztrzepujemy jajko, następnie wsypujemy mąkę i mieszamy. Potem, kiedy masa zrobi się zbyt gęsta, dolewamy wody i znów dosypujemy mąki, tak, żeby otrzymać pożądaną ilość ciasta i aby nie było zbyt gęste lub zbyt rzadkie. Dodajemy ugotowaną kaszę i przyprawy w dużej ilości.
Następnie na niewielką ilość rozgrzanego na patelni oleju wlewamy ciasto, tworząc niewielkie placuszki i smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor. Podczas smażenia należy co jakiś czas przemieszać ciasto znajdujące się w misce.
P.S. Radzę co jakiś czas wymienić olej ;)
P.S.2. Polecam podawać z jakimś sosem, np pomidorowym.
Smacznego!
Uwaga: Wszystkie zdjęcia i teksty przepisów są mojego autorstwa ;)