photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 3 LUTEGO 2012

Placki jęczmienne

 

Czas przygotowania: ok. 60 min

Pochodzenie przepisu: mój wynalazek

 

Składniki:

(na około 9 niewielkich placków)
1/3 woreczka kaszy jęczmiennej
mąka
ok. pół kubka wody
jajko
sól, pieprz, oregano

 

Przygotowanie:

Kaszę jęczmienną gotujemy ok. 15-20 minut. W tym czasie w misce przygotowujemy ciasto: roztrzepujemy jajko, następnie wsypujemy mąkę i mieszamy. Potem, kiedy masa zrobi się zbyt gęsta, dolewamy wody i znów dosypujemy mąki, tak, żeby otrzymać pożądaną ilość ciasta i aby nie było zbyt gęste lub zbyt rzadkie. Dodajemy ugotowaną kaszę i przyprawy w dużej ilości.

Następnie na niewielką ilość rozgrzanego na patelni oleju wlewamy ciasto, tworząc niewielkie placuszki i smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor. Podczas smażenia należy co jakiś czas przemieszać ciasto znajdujące się w misce.

P.S. Radzę co jakiś czas wymienić olej ;)

P.S.2. Polecam podawać z jakimś sosem, np pomidorowym.

 

 

Smacznego!

 

 

Uwaga: Wszystkie zdjęcia i teksty przepisów są mojego autorstwa ;)