Photoblog.pl

Załóż konto

codzienne gotowanie :) 

2015/01/18   

Zupa grzybowa

« następne   poprzednie »
Zupa grzybowa

Danie jeszcze z jesieni, jednak gdy mamy grzyby mrożone, można ją również zrobić w zimę W sumie zupa grzybowa powstała przez przypadek, ponieważ byliśmy na spacerze w lesie i znaleźliśmy kilka grzybków (w większości maślaki ). Zupa wyszła mi bardzo gęsta i sycąca.

 

Składniki:

ok 200 g grzybów, najlepiej świeże/mrożone
2 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
150 ml jogurtu naturalnego
odrobina masła do podsmażenia grzybów
kostka rosołowa
sól i pieprz


Na rozgrzanym maśle podsmażam grzyby pokrojone w paseczki. Smażę je do momentu, aż zniknie połowa wody, którą wypuszczą. Następnie dodaję cebulę i przyprawiam pieprzem. Mieszająć podsmażam około 5 minut, do momentu, aż cebula jest już dość miękka. W garnku rozpuszczam kostkę rosołową, dodaję pokrojone w kostkę warzywa - marchewka i pietruszka, gotuję taki wywar około 10 minut. Do wywaru z warzyw dodaję przesmażone grzyby z cebulą, następnie wrzucam ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość gotuję około 7 minut, po czym wlewam jogurt naturalny, aby zagęścić zupę. Mieszam do momentu zagotowania i gotowe :)

Brak komentarzy

Najnowsze wpisy

Zupa grzybowa

18/01/2015 20:51:10

polędwiczki z pieczarkami

11/01/2015 19:43:02

Zupa meksykańska

06/01/2015 14:44:42

Kotleciki z kaszy jaglanej

04/01/2015 17:58:50

Zupa pieczarkowa

14/12/2014 21:29:32

Rolada z kurczaka

25/11/2014 20:02:45

nóżki drobiowe

27/09/2014 19:27:16

Piersi z serem i boczkiem

24/09/2014 16:50:21

Wszystkie wpisy