Zupa pieczarkowa jest bardzo szybka i prosta do zrobienia, nie trzeba do niej dużo warzyw i szczególnych przypraw. Gdy mam ochotę na jakąś zupę, a nie bardzo mam czas na kombinowanie czegoś, to zazwyczaj robię pieczarkową Tradycyją śmietanę zastępuję jogurtem naturalnym, aby była lżejsza, ja w smaku nie widzę dużej różnicy, a bardziej smakuje mi ta z jogurtem.
Składniki:
7 średniej wielkości pieczarek
skrzydełko z kurczaka
1 marchewka
1 pietruszka
2 ziemniaki
jogurt naturalny, ok 100 g
sól i pieprz
Gotuje wywar (ok 2 litrów wody) na skrzydełku z kurczaka z warzywami pokrojonymi w talarki, trwa to około 15 minut od zagotowania. Następnie dokładam pieczarki, które wcześniej kroję w ćwiartki lub na pół. Dodaję ziemniaki i gotuje do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zabielam całość jogurtem naturalnym, doprawiam solą i pieprzem.