Szybsza wersja bardzo smacznej potrawy - gołąbków. Moim zdaniem zdecydowanie lepsza Przede wszystkim mięso jest bardziej soczyste, o wyraźniejszym smaku niż w standardowych gołąbkach. Podana porcja, to około 10 gołąbków, u nas to są dwa podwójne obiady, ja znajadam 2, a Baretk 3
Składniki:
500 g mięsa mielonego z szynki
pół cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
jajko
10 liści kapusty pekińskiej
100 g ryżu (waga przed gotowaniem)
trochę bułki tartej
3 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
pół łyżeczki tymianku
sól i pieprz
Szatkuję kapustę pekińską, ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, osuszam. Cebulę podsmażam na patelni i odstawiam, aby ostygła. W misce mieszam ryż, połowę z pokrojonej kapusty pekińskiej, jajko, szczypiorek, podsmażoną cebulę, tymianek, doprawiam solą i pieprzem. Mieszam całość, gdy masa jest zbyt rzadka dosypuję bułkę tartą. Następnie formuję kotleciki i obsmażam je z każdej strony na patelni. Smażę okolo 2-3 minut z każdej strony, do momentu aż mięso się zarumieni. Na dno garnka wkładam pozostałą kapustę pekińską, układam na niej podsmażone gołąbki, zalewam bulionem, który doprawiem koncentratem pomidorowym, papryką słodką, tymiankiem, koperkiem, solę i pieprzę do smaku. Gotuję około 10-15 minut od momentu zagotowania się. Co jakiś czas delikatnie mieszam, aby mięso nie przywarło do garnka.