Nie wyszło, dziś dwa razy, cała ja... Może jutro się uda? Kto wie. Nie mam aparatu, więc niestety nie zbyt porządnego zdjęcia ciacha nie ma, ale będzie porządny przepis:
LEKKIE CIASTO FASOLOWE:
4 jajka
400g ugotowanej fasoli (może być z puszki, ale nie dodawajcie wtedy dużo soli)
łyżeczka mąki żytniej żurkowej (czyli bardzo grubo zmielonej)/otrąb
łyżka oleju kokosowego/rzepakowego
40g whey'a
łyżeczka sproszkowanej stewii/ dowolnego słodzidła
łyżeczka cynamonu
małe jabłko pokrojone w kostkę
łodyga rabarbaru
30g z grubsza pokrojonych migdałów
Żółtka, fasolę*, mąkę, olej**, whey'a***, stewię, cynamon zmiksujcie na dość gładką masę, powinna być gęsta jak na racuchy. Ubijcie białka w osobnej misce ze szczyptą soli (ułatwi ubicie) na sztywno i delikatnie połączcie z masą z fasoli. Pokrójcie jabłko i rabarbar, wmieszajcie wraz z migdałami. Przelejcie do keksówki, u mnie silikonowa, pieczcie w 180 stopniach przez ok 30 min (do suchego patyczka).
*fasolę z puszki należy dodatkowo opłukać z zalewy, która jest bardzo słona
**olej-kalorie, ale dzięki niemu takie ciacho będzie pełnowartościowym posiłkiem, np do szkoły
***jeżeli nie macie odżywki dodajcie łyżeczkę mąki więcej i pamiętajcie, że zmienią się wartości i kaloryczność
Wartości dla: całego ciasta/na 100g
kcal: 1149/ 155
białko: 94,7/ 12,8g
węglowodany: 94,3/ 12,7g
tłuszcz: 46,6/ 6,3g
błonnik: 5,7/ 0,8g
Inni zdjęcia: Czasy szkolne kagooolloJa nacka89cwa... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24