Fried Kimchi Rice (porcja dla 2 osób)
- 1 filiżanka kimchi
- 2 miseczki ugotowanego ryżu
- 2-3 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki soku z kimchi
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 jajka
- ziarna sezamu do posypania
Kimchi smażyć na naoliwionej patelni. Dodać 2-3 łyżeczki cukru (w zależności od upodobań smakowych), smażyć ok. 5 minut. Dodać ryż i smażyć dalej, można dodać odrobinę oleju. Dodać sól i sok z kimchi, dobrze wymieszać, smażyć ok. 10 minut. Kiedy ryż dobrze przesiąknie smakiem kimchi, dodać olej sezamowy i smażyć jeszcze 2 minuty.
Jajka usmażyć oddzielnie. Rozbić jajko na patelni, posolić do smaku, smażyć z obydwu stron.
Sposób serwowania jak na zdjęciu: Usmażony ryż kimchi umieścić w miseczce, przełożyć na talerz i ułożyć na nim usmażone jajko. Można też jajko umieścić pod ryżem. Posypać lekko sezamem.
***
Kimchi Pancakes
[przepis tłumaczony z angielskiego; jedną z uzywanych miar jest "cup", co przetłumaczyłam jako filiżanka; według dostępnych mi źródeł kuchenne "cup" ma pojemność ok. 200-220 ml]
- 1 i 1/3 filiżanki mąki
- 1 filiżanka dobrze sfermentowanego kimchi
- 1/3 filiżanki soku z kimchi
- 1/4 filiżanki mleka
- 1/3 filiżanki wody
- 1 jajko
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru
- 1/8 łyżeczki soli (hojna szczypta)
- olej do smażenia
Mąke, sól, i cukier wymieszać. Wbić jajko, dodać mleko, wodę i sok z kimchi, dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Dodać kimchi. Hojnie nalać oleju na patelnię, dzięki czemu naleśniki będą bardziej kruche, smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na ładny brązowy kolor. Można zmażyć duże placki i potem je pokroić na mniejsze kawałki, tak jak na zdjęciu, albo smażyć małe, takie jak placki ziemniaczane.
PS.1. W oryginalnym przepisie używa się 1 cup all purpose flour (taka mąka do wszystkiego) i 1/3 cup korean frying mix (specjalna mąka do smażenia nadająca chrupkość). Niestety ów Korean Frying Mix nie jest dostępny w Polsce, a przynajmniej nie udało mi się go nigdzie znaleźć w sklepach internetowych oferujących produkty azjatyckie.
PS.2. Do ciasta można jeszcze dodac 1-2 zielone młode cebulki, pokrojonej w małe kawałki, ale nie za drobno.
SMACZNEGO
credits: przepisy pochodzą od aeriskitchen - http://www.youtube.com/user/aeriskitchen