photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 29 LISTOPADA 2014

ROLADA Z BITĄ ŚMIETANĄ I BORÓWKA

 


Biszkopt:
5 łyżki- mąki pszennej 
2 łyżka- mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki- cukru pudru 
6- jajka 
1-łyżeczka proszku do pieczenia 
margaryna bułka tarta 
szczypta soli 
50ml- wody
Jajka rozbijamy i rozdzielamy do 2 misek białko i żółtko. Białko ubijamy na sztywną piane. Do drugiej miski z żółtkami dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, proszek do pieczenia, sól i wodę ( nie koniecznie 50 ml dodajemy taką ilość aby masa była płynna ). Następnie do miski z naszą masą dodajemy sztywną piane i bardzo powolnymi ruchami mieszamy aż do połączenia masy . Blachę o wymiarach około 25cm na 35cm smarujemy dokładnie margaryną i wysypujemy bułką tartą ( może być kasza manna ) . Wlewamy naszą masę tak aby była równa warstwa następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 min ( biszkopt jest gotowy gdy sam lekko odchodzi od brzegów ). Po upieczeniu wyciągamy biszkopt i dajemy mu lekko ostygnąć. Gdy jest jeszcze ciepły zwijamy go w rulon i dajemy do wystygnięcia. 

Bita śmietana:
0,6 l - śmietany 30 %
1 łyżka- cukru pudru 
1 łyżka- żelatyny 
20ml- wrzącej wody 
Żelatynę wsypujemy do kubka i dolewamy wody mieszamy aż się połączy i studzimy. Bitą śmietanę wlewamy do miski ( śmietana musi być ostudzona !!! w bo w innym razie wyjdzie wam kulka masła  ). Ubijamy około 3 min aż masa się ubije na sztywno, dodajemy żelatynę i cukier puder miksujemy przez około 30 sekund 

Sos borówkowy;
100g- czerwonych borówek 
3 łyżki- cukru 
5 łyżek- wody 
Na ciepłą patelnie wlewamy wodę i wsypujemy cukier mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy borówki ( można zastąpić innym owocem np; truskawką pokrojoną w kostkę lub wiśniami ) i dusimy około 2 min ciągle mieszając , następnie studzimy.

Rozciągamy delikatnie biszkopt ( warto go lekko namoczyć np; mlekiem lub mocną gorzką herbatą ) smarujemy sosem i nakładamy bitą śmietanę ( dokładnie na całej powierzchni ). Delikatnie zawijamy i dajemy do zastygnięcia na około 1 h w chłodnym miejscu (przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub zrobić zygzaka sosem ).

Koszt :
mąka pszenna- 0,30 zł
mąka ziemniaczana- 0,25 zł
cukier puder- 0,50 zł
jaja- 2,40 zł
proszek do pieczenia- 0,40 zł
śmietana- 6 zł
żelatyna- 0,30 zł 
borówki- 3,00 zł
( w lesie rosną za darmo  )

Koszt całkowity na 10 porcji = 13,15 zł

Koszt 1 porcji = 1,32 zł

SMACZNEGO !!!


Czas około: 140 min

Komentarze

Photoblog.PRO hioxd A może z okazji świąt przepis na jakies pierożki ?:D
13/12/2014 14:53:57
sebastianpiotrowski kurcze spóźniłem sie ale dodam :P
19/01/2015 19:40:50
tuuuunia wygląda niesamowicie smakowicie! dzięki za przepis! :)
01/12/2014 0:51:11
sebastianpiotrowski Nie ma za co :)
Cesze sie że ci sie podoba :)
01/12/2014 6:27:00
achievethegoal mmmmniam <3
30/11/2014 11:48:48
sebastianpiotrowski :)
30/11/2014 20:18:30
maajki mmm Twoje posiłki wyglądają cudownie apetycznie :) świetny blog !
30/11/2014 10:26:23
sebastianpiotrowski Bardzo dziękuje :))
30/11/2014 10:27:25
myselfmake Ale bym zjadła! *.* omomomommm
29/11/2014 21:54:32
sebastianpiotrowski To zapraszam :D
29/11/2014 21:56:53
Zarejestruj się teraz, aby skomentować wpis użytkownika sebastianpiotrowski.