photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 26 PAŹDZIERNIKA 2014

CIASTO KARMELOWE



Biszkopt;
8- jajek
5 łyżek- mąki pszennej
2 łyżki- mąki ziemniaczanej
3 łyżki- cukru pudru
˝ łyżeczki- soli
Trochę margaryny
Bułka tarta

Oddzielamy białko od żółtka i ubijamy białko z solą ( będzie ubite gdy po odwróceniu miski biało nie wypadnie ). Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy dalej gdy wszystkie żółtka będą już dodane wyłączamy mikser . Resztę składników wsypujemy do sitka delikatnie dodajemy do piany równocześnie ją mieszając. Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą tak aby pokryła ona całą powierzchnię blachy wraz z brzegami wylewamy masę delikatnie równamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 min ( biszkopt będzie gotowy gdy jego brzegi będą delikatnie odchodzić od blachy).

Śmietana;
500ml- śmietany 30% lub 36%
1i ˝ łyżki- żelatyny
2 łyżki- cukru pudru
50ml- wrzącej wody

Śmietanę wlewamy do miski ( Musi być bardzo dobrze schłodzona bo inaczej zrobicie kulkę masła ) i ubijamy szybko mikserem . Żelatynę roztapiamy w wrzącej wodzie ( mieszamy w szklance aż się rozpuści ) musimy ją schłodzić dodajemy ją do śmietany i miksujemy ( musi być schłodzona aby śmietana się nie zważyła ) przesiewamy cukier puder do miski i miksujemy.

Karmel;
Przepis jest wcześniej https://www.facebook.com/photo.php?fbid=562803943788750&set=a.538969332838878.1073741827.538932192842592&type=1&theater
KARMEL:

Skład:
1łyżka- mleka w proszku
3łyżki- mleka
1łyżka- masła
100g- cukru
1łyżeczka- cukry wanilinowego
Cukier rozsypujemy na suchej patelni powoli topimy go na niej. Następnie doprowadzamy do s karmelizowania ( cukier powoli będzie brązowiał ) ( trzeba uważać żeby się nie spalił ) ( można mieszać ale drewnianą łyżką ). Gdy uzyskami ładny jasno brązowy kolor dodajemy masło ( można zastąpić margaryną ), mleko w proszku( jeśli nie macie to po prostu nie dodajcie ale karmel będzie trochę rzadszy ), cukier wanilinowy i mleko. Szybko mieszamy (najlepiej trzepaczką ) ( nie martwcie się jeśli na początku nie będzie się chciało połączyć po około 30 sekundach powinno się połączyć jeśli to się nie stanie należy dolać jeszcze odrobinę mleka i mieszać ).

Wiórki kokosowe;
100g- wiórków kokosowych

Prażymy na suchej patelni aż do uzyskania jasno brązowego koloru
Biszkopt przecinamy na pół( musi być wystudzony ) dolną cześć nasączamy ( około 100ml mleka lub gorzkiej herbaty z alkoholem ) zalewamy karmelem i na karmel delikatnie rozkładamy śmietanę. Kładziemy drugą cześć biszkoptu także nasączamy rozlewamy karmel na karmel śmietanę a na śmietanę wiórki kokosowe ( jeżeli biszkopt wam nie urośnie na tyle aby go przekroić przekrójcie go na pół i jedną cześć potraktujcie jak dół a drugą jak górę ) ( śmietanę po połączeniu z żelatyną należy użyć jak najszybciej ponieważ szybko zastygnie ). Wkładamy w chłodne miejsce na około 30 min.

Koszt;
Jajka- 3,20 zł
Mąka pszenna- 0,50 zł
Mąka ziemniaczana- 0,40 zł
Cukier puder- 0,50 zł
Śmietana- 4,00 zł
Żelatyna- 1,00 zł
mleko w proszku- 0,50 zł
mleko- 0,20 zł
masło- 0,40 zł
cukier- 0,30 zł
cukier wanilinowy- 0,20

Koszt całkowity na 8 porcji = 11,20 zł
Koszt na 1 porcji = 1,40 zł

SMACZNEGO !!!

czas około; 70 min

Komentarze

bransoletkaxopaskiem Ojejku ! Umarłam dla tego ciasta ! Za pierwszym razem myślałam, że to sernik. ;))
28/10/2014 16:29:52
sebastianpiotrowski DZIĘKUJE :D ciesze że sie podoba :D
28/10/2014 17:51:46
wsrodgwiazd Proszę mi kawałek posłać :D
26/10/2014 20:15:17
sebastianpiotrowski Pocztą ? :D
28/10/2014 11:41:27
mangoxtango O jejku jaki pyszny!
26/10/2014 18:23:08
sebastianpiotrowski ;D dziękuje
zapraszam po więcej https://www.facebook.com/gotujzsebastianem
26/10/2014 18:41:45
mangoxtango Ok, z pewnością skorzystam w wolnym czasie. :)
26/10/2014 18:56:20
sebastianpiotrowski ;)))
28/10/2014 11:41:09
50moimcelem Ale ciekawe przepisy :)
26/10/2014 19:37:18
sebastianpiotrowski dziękuje :) zapraszam do korzystania :D
28/10/2014 11:40:50
tuuuunia pyszota !
27/10/2014 11:29:48
sebastianpiotrowski ;)
28/10/2014 11:40:11
becouse0fyou Boooze jakie piekne *.* zegnaj dieto
27/10/2014 14:11:40
sebastianpiotrowski haha :D jeden kawałek nie zaszkodzi :P
28/10/2014 11:40:05
Zarejestruj się teraz, aby skomentować wpis użytkownika sebastianpiotrowski.