Oddzielamy białko od żółtka i ubijamy białko z solą ( będzie ubite gdy po odwróceniu miski biało nie wypadnie ). Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy dalej gdy wszystkie żółtka będą już dodane wyłączamy mikser . Resztę składników wsypujemy do sitka delikatnie dodajemy do piany równocześnie ją mieszając. Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą tak aby pokryła ona całą powierzchnię blachy wraz z brzegami wylewamy masę delikatnie równamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 min ( biszkopt będzie gotowy gdy jego brzegi będą delikatnie odchodzić od blachy).
Śmietana; 500ml- śmietany 30% lub 36% 1i ˝ łyżki- żelatyny 2 łyżki- cukru pudru 50ml- wrzącej wody
Śmietanę wlewamy do miski ( Musi być bardzo dobrze schłodzona bo inaczej zrobicie kulkę masła ) i ubijamy szybko mikserem . Żelatynę roztapiamy w wrzącej wodzie ( mieszamy w szklance aż się rozpuści ) musimy ją schłodzić dodajemy ją do śmietany i miksujemy ( musi być schłodzona aby śmietana się nie zważyła ) przesiewamy cukier puder do miski i miksujemy.
Skład: 1łyżka- mleka w proszku 3łyżki- mleka 1łyżka- masła 100g- cukru 1łyżeczka- cukry wanilinowego Cukier rozsypujemy na suchej patelni powoli topimy go na niej. Następnie doprowadzamy do s karmelizowania ( cukier powoli będzie brązowiał ) ( trzeba uważać żeby się nie spalił ) ( można mieszać ale drewnianą łyżką ). Gdy uzyskami ładny jasno brązowy kolor dodajemy masło ( można zastąpić margaryną ), mleko w proszku( jeśli nie macie to po prostu nie dodajcie ale karmel będzie trochę rzadszy ), cukier wanilinowy i mleko. Szybko mieszamy (najlepiej trzepaczką ) ( nie martwcie się jeśli na początku nie będzie się chciało połączyć po około 30 sekundach powinno się połączyć jeśli to się nie stanie należy dolać jeszcze odrobinę mleka i mieszać ).
Wiórki kokosowe; 100g- wiórków kokosowych
Prażymy na suchej patelni aż do uzyskania jasno brązowego koloru Biszkopt przecinamy na pół( musi być wystudzony ) dolną cześć nasączamy ( około 100ml mleka lub gorzkiej herbaty z alkoholem ) zalewamy karmelem i na karmel delikatnie rozkładamy śmietanę. Kładziemy drugą cześć biszkoptu także nasączamy rozlewamy karmel na karmel śmietanę a na śmietanę wiórki kokosowe ( jeżeli biszkopt wam nie urośnie na tyle aby go przekroić przekrójcie go na pół i jedną cześć potraktujcie jak dół a drugą jak górę ) ( śmietanę po połączeniu z żelatyną należy użyć jak najszybciej ponieważ szybko zastygnie ). Wkładamy w chłodne miejsce na około 30 min.