photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 31 GRUDNIA 2013

Bułeczki śniadniowe

No to mamy koniec roku. Szybko mineło...  dużo rzeczy się zmieniło i na złe i na dobre. Podsumowując ten rok stwierzam, że muszę poznać więcej ludzi. 1 okazja na warsztatach ;)

Co do rodzinnych kłótni nic się nie zmieniło, nadal się sprzeczamy. Muszę dobrze sobie to dzisiaj przemyśleć i ich przeprosić.

Jeśli chdzi o Sylwka mam małą  zmianę planów i emigruję do Asi <3 

Niestety jestem już trochę wszystkim zmęczona więc prawdopodobnie dodam tu następną notkę w ferie, czy nawet po :/

Idę trochę poćwiczyć, a potem się zaczynam szykować ;)

A i zapmniałam o jednym:

Chciałabym wam życzyć na ten nowy rok dużo szczęścia, miłości, uśmiechu, radosci, zdrowia i spełnienia marzeń :)

Buuu..  już kilka razy próbowałam dodać ten wpis z gotowymi buleczkami, ale wyskakuje mi błąd. Więc jesli chcecie zobaczyć efekt koncowy odsyłam tu:

http://static.smaker.pl/photos//4/1/a/41ae5ee002f16e98e4253efcc5537dec_52c12e331a309_wm.jpg

BUŁECZKI SNIADANIOWE

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej (dałam tortową)
  • 3 łyżki oleju (dałam rzepakowy)
  • 1 łyżeczka soli
  • 40 gramów drożdży
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 rozbełtane jajo do posmarowania
  • mak, sezam, czarnuszka, słonecznik, dynia do posypania

 

Przygotowanie

 

  1. W mleku dokładnie rozprowadzić drożdże, wymieszać je z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki, odstawić na 15 minut do "ruszenia".

    Mąkę przesiać z solą, dodać olej, rozczyn, zagnieść jednolite, elastyczne ciasto, jeśli mocno się klei, można odrobinkę podsypać mąką (jak najmniej). Ciasto wstawić do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce na około 50 minut.
    Następnie ciasto zagnieść krótko, podzielić na 12 równych części.
    Z każdej uformować wałeczek o długości około 30 cm, związać go jeden raz, jak na zdjęciu.

  2. Potem jeden koniec zapleść pod pętlą

  3. Drugim końcem obwinąć pętelkę od góry

  4. Obydwie końcówki ze sobą połączyć (dobrze je skleić)

  5. Łączenie podwinąć delikatnie pod spód i mamy bułeczkę.
    To samo zrobić z pozostałymi częściami ciasta.

  6. Jeśli nie chce nam się tego robić, możemy z części ciasta uformować wałeczek około 20 cm, zawiązać go w pojedynczy supełek.

  7. Bułeczki poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić do napuszenia na 20 minut.
    Po tym czasie posmarować je rozkłóconym jajem, posypać ziarenkami, piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 - 25 minut

SMACZNEGO!

Komentarze

metiuszek Fajne :D
31/12/2013 10:54:11
Zarejestruj się teraz, aby skomentować wpis użytkownika kuchenne.