photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 22 LUTEGO 2014

Pierożki z jabłkami

Cześć! :)

Powróciłam. Niestety nie na długo, znowu będę dodawać wpisy mniej więcej co 2 tygodnie :/

Ale są też plusy! 

Pogodziłam się z rodzinką, poprawiłam prawie wszystkie złe oceny, uczę się systematycznie, schudłam chyba 2 kg, poznałam wielu fantastycznych ludzi i świetnie się bawiłam na sylwestrze! :D

Jak na razie jest dobrze i oby tak dalej... ;p

Dzisiaj jadę na urodzinki do K. <3 

Miłego dnia :D

 

PIEROŻKI  Z  JABŁKAMI

SKŁADNIKI

* 350 g mąki
* 20 g drożdży
* 1 łyżka cukru
* 100 g śmietany (18%, gęsta)
* 200 g masła
* 1 jajko
* 1 żółtko
* szczypta soli

* jabłka lub śliwki (można też np. brzoskwinie)
* cukier puder do posypania

 

Drożdże zasypac cukrem i odczekac aż się z nim rozpuszczą. Mąkę z solą posiekac razem z masłem. Dodac rozpuszczone drożdże, śmietanę i jajko z żółtkiem. Krótko wyrobic ciasto, któe należy uformowac w kule, przełożyc do miski i wstawic do lodówki na noc (można na 3-4 godziny). 
Po tym czasie wyjąc z lodówki. Rozwałkowac na grubośc pk 0,5cm i wykrawac kółka lub kwadraty. Ułożyc na brzegu połówkę śliwki lub ósemkę jabłka i złożyc na pół, jednocześnie sklejając boki. Nie zaklejamy całego pierożka. 
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do zezłocenia się pierożków
Po lekkim przestudzeniu. posypujemy cukrem pudreM.

 

SMACZNEGO!!

Zarejestruj się teraz, aby skomentować wpis użytkownika kuchenne.