photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 1 WRZEŚNIA 2014

Śmietankowe ciasto ze śliwkami

No i jak 1 dzień w szkolee?

U mnie całkiem nieźle. nic się nie pozmieniało, wszystko w jak najlepszym porządku - czyli po staremu ;)

Jutro zaczynamy charówkę, zwłaszcza, że zaczyna się ona od matematyki -.-

Ostatno mam straszną ochotę na śliwki, więc wrzycam wam już 2 przepis z nimi ^.^ Lecę jeszcze poszukac ciekawych przepisów i może jeszcze dzisiaj coś upichcę ;D

Nie pozostaje mi na dzisiaj nic innego tylko powiedziec do usłyszenia! ;*

 

Śmietankowe ciasto ze śliwkami

 

Składniki:

  • 200 g masła
  • 125 ml (pół szklanki) mleka
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka, w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • 700 - 800 g świeżych śliwek, odpestkowanych

Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, odstawić.

Masło i mleko umieścić w garnuszku. Podgrzać, do rozpuszczenia się masła, zdjąć z palnika, lekko przestudzić, ale mieszanka powinna pozostać ciepła.

W naczyniu rózgą kuchenną roztrzepać jajka. Dodać kwaśną śmietanę, cukier, pastę z wanilli, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dodawać przesianą mąkę z sodą i proszkiem oraz ciepłe masło z mlekiem - na zmianę, w 2 lub 3 turach, mieszając rózgą do połączenia.

Formę o wymiarach 33 x 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać. Na górze delikatnie poukładać odpestkowane śliwki, rozcięciami ku górze, jedna przy drugiej.

Piec w temperaturze 175şC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :-).

Zarejestruj się teraz, aby skomentować wpis użytkownika kuchenne.