photoblog.pl
Załóż konto
Dodane 13 LISTOPADA 2014 , exif
760
Dodano: 13 LISTOPADA 2014

Ciastka orzechowe

Hej, hej, hej! :)

Przez moment zdążyło zawiac tu pustką, ale spokojnie - już jestem xd

Na początku chcialabym się z wami podzielic sukcesem - nie zjadłam przez miesiąc ani grama cukru! :D  <3

Kupienie książki opłaciło się, chociaż w pewnym momencie myślałam, że wyrzuciłam pieniądze w błoto. Ćwiczę, nie jem aż tyle co przedtem, czuję się świetnie i dzięki temu czuję się jeszcze lepiej <3 ( poza tym coś się zadziało z moim pustym łbem i lepiej się uczę xd)

Megaa! *.*

Z kuchnią nadal eksperymentuję, ale niestety nie tak często jak w wakacje ;c 

Wciąż robię ciastka, słodycze i inne cuda na patyku, które i tak jak dotąd znoszą rodzice xd Dziwne, że jeszcze nie protestują xd

Mam sporo do zrobienia dzisiaj wieczorem, a do tego jeszcze ok 20 jadę na zumbę ^^ Pierwsze zajęcia, ciekawe jak wypadnie ;p

Trzymajcie się ciepło! <3

 

Składniki na około 30 ciastek:

  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • pół szklanki miałkiego brązowego cukru (np. muscovado)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki zmielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3/4 szklanki grubo posiekanych orzechów laskowych (na ćwiartki)
  • 100 g mlecznych 'chocolate chips' lub posiekanej mlecznej czekolady

W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do otrzymania puszystej masy maślanej. Dodać mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, sól, ekstrakt z wanilii i zmiksować. Na sam koniec dodać posiekane orzechy laskowe i chocolate chips, zmiksować tylko raz, do połączenia.

Ciastka formować w dłoni na kształt kulek wielkości orzecha włoskiego i kłaść na wysmarowanej masłem blaszce, w sporych odległościach od siebie. Każde ciastko spłaszczyć dłonią.

Piec w temperaturze 160şC przez około 15 minut lub dłużej, do zezłocenia brzegów. Wystudzić przez chwilę na blaszce (zaraz po upieczeniu będą bardzo miękkie), następnie ściągać z niej i przekładać na kratkę.

Smacznego :-).

Zarejestruj się teraz, aby skomentować wpis użytkownika kuchenne.