photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 25 GRUDNIA 2013

Serca z bazylei

Wstałam już :)

Wczoraj tyle się działo....  Rano oczywiście późno wstałam, przyjechał tatuś i otwieraliśmy prezenty ;)  Jejku, dostałam kapcie <3

Wigilia - trochę się pozmieniało, o ile się nie mylę dodaliśmy trochę tradycji. Znowu preznty. Ale potem chyba najlepsza część tego dnia.....  pasterka. Dużo śpiewaliśmy, zwłaszcza młodsi. 

W poniedziałek pojechałam sobie busikiem do galerii z K. i O. <3  Nic specjalnego nie znalazłyśmy, ale zawsze coś :)

Wracając do świąt....  nie zdążyłam wam złożyć życzeń, ale zrobię to teraz. :p

Z okazji Świąt Bożego narodzenia chciałabym Wam życzyć przede wszystkim zdrowia, spełnienia marzeń, wielu sukcesów, pomyślności, szczęścia, uśmiechu na twarzy. Żeby te święta były dla Was miłym i wesołym czasem spędzonym z rodziną. Chciałabym Wam również życzyć cierpliwości i wytrwałość. Macie się nie poddawać!  ;D

WESOŁYCH ŚWIĄT!

SERCA Z BAZYLEI

Składniki na całą blaszkę ciastek:

  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 250 g mielonych migdałów
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka Kirschu lub rumu

Dodatkowo:

  • cukier, do dekoracji
  • białko, roztrzepane do posmarowania

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Migdały podprażyć na suchej patelni, do zarumienienia; odstawić do wystudzenia.

Do naczynia wsypać wystudzone migdały, cukier puder, kakao, przyprawy. Wymieszać.

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do suchych składników, dokładnie wymieszać lub zmiksować. Dodać rum, roztopioną czekoladę, wymieszać do połączenia. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.

Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość około 1 cm, podsypując delikatnie cukrem pudrem. Wykrawać serca. Odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia do przeschnięcia na 12 godzin (całą noc).

Kolejnego dnia ciastka posmarować przed pieczeniem lekko roztrzepanym białkiem.

Piec w temperaturze 200şC przez około 8 - 13 minut (piekłam około 13 minut) do przesuszenia. Ciastka się napuszą, mogą lekko popękać a środek może pozostać bardziej miękki. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Wystudzone serca przesmarować po bokach białkiem (lub wodą) zanurzyć w cukrze i docisnąć, by boki były ładnie udekorowane.

Przechowywać w szczelnym pojemniku, do 1-2 miesięcy.

Smacznego :)

Zarejestruj się teraz, aby skomentować wpis użytkownika kuchenne.

Informacje o kuchenne


Inni zdjęcia: ... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24