photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 23 GRUDNIA 2013

ciasteczka z żurawinami...

Cały dom staje na głowie....  ŚWIĘTA JUŻ JUTRO!

Masa rzeczy do zrobienia, ogólnie strasznie się cieszę, że mamy ten koniec roku. Za dużo się w nim nacierpiałam. W sumie to moja wina bo jestem jak g**no wrażliwa.

Zmieniając temat.

Jadę ok. 13 na zakupy z Olcią i Kejsą bo kilka prezentów nie wygląda już jak normalne prezenty :D  ( taaak, nie ma to jak stłuc figurkę przy pakowaniu jej xD)

Cóż bywa i tak. 

W sobotę zrobiłam ciastka i wyszły przepyszne, jak nigdy *,*

Natomiast wczoraj ubierałam choinkę z siostrą. W te święta będzie wszystko złoto-brązowo-czerwone ^^  <3

ok, to ja lecę, odezwę się jutro  :)

CIASTECZKA Z ŻURAWINAMI, PŁATKAMI OWSIANYMI I CZEKOLADĄ

Składniki na około 25 sztuk:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 145 g masła
  • 2/3 szklanki jasnego brazowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3/4 szklanki mlecznych czekoladowych drobinek (chocolate chips) lub posiekanej mlecznej czekolady
  • pół szklanki świeżych żurawin, z grubsza posiekanych

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W naczyniu wymieszać mąkę pszenną, cynamon, sodę, sól; odłożyć.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodać jajko, dalej ucierając. Dodać ekstrakt z wanilii i ucierać. Do masy wsypać płatki owsiane, odłożone wcześniej suche składniki i zmiksować. Na sam koniec dodać czekoladę i żurawiny, wymieszać.

2 płaskie blachy do ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać łyżką porcje ciasta i układać na blaszkach, w sporych odstępach od siebie.

Piec w temperaturze 180şC przez około 16 minut, aż brzegi ciasteczek zaczną się złocić. Wyjąć, przestudzić na blaszce (ciasteczka będą miękkie), następnie przenieść na kratkę.

Dodatkowo:

  • 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady, połamanej

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Udekorować ciasteczka zygzakami z czekolady, używając łyżeczki lub odciętej końcówki jednorazowego worka cukierniczego. Pozostawić na godzinę do zastygnięcia czekolady.

Można przechowywać do 7 dni, w szczelnym pojemniku.

Smacznego :)

Komentarze

notgrey dziekuje bardzo :*
23/12/2013 19:37:29
annieme mniam, wyglądają pysznie!
23/12/2013 19:32:06
wyssanyzmilosci Wesołych Świąt kochanaaaa ;*** !
23/12/2013 15:57:34
kuchenne Dziękuję i nawzajem! :)
23/12/2013 16:55:04
rosanaa Ale cudowne<3
23/12/2013 10:32:03
Zarejestruj się teraz, aby skomentować wpis użytkownika kuchenne.