photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 17 GRUDNIA 2013

Szwarcwaldzki sernik świąteczny.

JEEEJ! <3

Zaczęłam dzisiejszy dzień straszniee...  wstałam lewą nogą o 5:30 i jeszcze zdążyłam się z siostrą pokłócić. Beznadzieja :/

Ale druga część dnia minęła mi znacznie lepiej. Miałam zaledwie 4 lekcje, a potem mykmnęłam sobie na zakupy z rodzinką. Hehe, kupiłam już prezenty :)  Ogólnie jestem dość zadowolona z tych zakupów.

Jutro czekają mnie 2 konkursy językowe i tylko 2 lekcje <3  :D

Rozmyślałam przy śniadaniu jak to będzie kiedy święta się już skończą? Przecież ja nie będę miała czym żyć *,*

Po Bożym Narodzeniu zostaje mi debilny sylwester, który spędzę zapewne przed TV, potem wyjazd 2-dniowy z rodziną, ferie, warsztaty i właściwie omijając maluteńkie drobnostki pomiędzy tymi zdarzeniami to ja na prawdę nie będę miała o czym myśleć... 

I TO MNIE NAJBARDZIEJ MARTWI...

SZWARCWALDZKI SERNIK ŚWIĄTECZNY

Składniki na spód:

  • 150 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (np. Oreo)
  • 40 g masła, w temperaturze pokojowej  lub roztopionego

Ciastka i masło zmiksować/pokruszyć w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, mocno wcisnąć w dno i przyklepać, schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Składniki na masę serową:

  • 200 g półtłustego twarogu sernikowego (zmielonego)
  • 200 g śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 15 g żelatyny w proszku
  • 1/4 szklanki wody, wrzącej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (za wyjątkiem wody i kremówki).

Żelatynę dokładnie rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego przestudzenia.

W misie miksera umieścić twaróg i cukier puder, zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać wanilię i raz jeszcze zmiksować. Na sam koniec dodać lekko przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować.*

W drugim naczyniu ubić śmietanę kremówkę, do otrzymania gęstego kremu. Stopniowo dodawać do masy serowej z żelatyną i wymieszać szpatułką.

Masę serową wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na noc).

Ponadto

  • 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 500 ml wrzacej wody (o 1/2 mniej niż nakazuje instrukcja na opakowaniu galaretek)
  • 300 g wiśni (świeżych lub rozmrożonych)

Galaretki wystudzić. Część wiśni wyłożyć na wierzch schłodzonego sernika. Zalać częścią galaretki. Odłożyć do lodówki do stężenia. Następnie wyjąć z lodówki, wyłożyć kolejną warstwę wiśni, znowu wylać na nią niedużo galaretki. Po steżeniu wylać na wierzch resztę galaretki. /Dzięki temu wiśnie nie będą pływały przy wierzchu galaretki/.

Pozostawić na kilka godzin w lodówce.

* najlepiej do żelatyny dodać 1 łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać, powtórzyć kilka razy, następnie tak przygotowaną żelatynę dodać w całości do masy serowej; gdyby jednak się okazało, że w masie serowej zrobiły się grudki z żelatyny, należy ją podgrzać nad parą wodną lub w mikrofali i dokładnie wymieszać;

Smacznego :-).

 

Komentarze

reggaeneraacja mmm ♥ :D
21/12/2013 11:14:14
Zarejestruj się teraz, aby skomentować wpis użytkownika kuchenne.

Informacje o kuchenne


Inni zdjęcia: Ja nacka89cwaWieczór nad jeziorem andrzej73... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24