photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 19 GRUDNIA 2013

ciastka francuskie z truskawkami

Jak bardzo czuć już te święta! <3

POZOSTAŁY 4 DNI DO ŚWIĄT! 

Już jutro będę miała wigilię szkolną. Chyba nigdy tak nie czułam świąt. Zawsze miałam je gdzieś, było mi obojętnie co i jak z nimi, ale teraz? Teraz wszystko się zmieniło. Rodzina się jakoś z powrotem zbiła, nie ma pomiędzy nami takiej bariery... :) Podobnie jest z przyjaciłółmi. Praktycznie dopiero w tym roku zorientowałam się na czym stoję. Ale teraz wiem, że nie opłaca się kolegować z tymi, którym do końca się nie ufa.

Bla, bla, bla... tak mnie jakoś na refleksje wzięło :)

W niedzielę ubieramy choinkę <3 Jutro jak już mówiłam mam wigilię szkolną i koncert kolęd u Kejsy, w sobotę ostatni angielski, sprzątanie i pieczenie ciastek, ^ a w niedzielę wiadomo ;D

Idę spać, ostatnio wgl. się nie wysypiam. 4 godziny snu... to samo mówi za siebie. Ale cały czas coś nie daje mi zasnąć. Nawiedzają mnie moje złe myśli sprzed 2 lat :/  Kiepsko, kiepsko.

No nic, jak na razie będę próbowała to zwalczać, nawet nie wiem czym xd 

Dobranoc i do usłyszenia :)

CIASTKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z TRUSKAWKAMI

 

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 opakowanie polewy do tortów przeźroczystej (Tortenguss)*
  • około 20 truskawek
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostygnięcia.
  2. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na połówki.
  3. Ciasto francuskie rozwinąć i z każdego płata wyciąć po 6 kwadratów.

 

  1. Każdy kwadrat delikatnie złożyć na pół w trójkąt i naciąć brzeg na ok. 1cm szerokości, nie nacinając do końca.

 

  1. Kwadraty ponownie rozwinąć. Górny brzeg przełożyć na dół, a dolny na górę.

 

  1. Budyń wyłożyć do środka kwadratów. (Spokojnie może być z górką).

 

  1. Zawinięte boki i końce posmarować rozkłóconym żółtkiem.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia około 20- 30min. w temperaturze 180°C.
  3. Po upieczeniu na ciastkach ułożyć po 1-2 truskawki.
  4. Przygotować polewę według przepisu na opakowaniu. Gotową polewą polać truskawki i budyń.

Polewa do tortów:

Składniki:

  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczenej lub skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 250ml wody lub soku owocowego

Sposób przygotowania:

 

  1. Mąkę wymieszać z cukrem i małą ilością wody. Resztę wody zagotować i ciągle mieszając, wlać cienkim strumieniem wymieszaną mąkę.
  2. Gotować ok. 0,5 - 1min., aż całość zgęstnieje.
  3. Ciepłą polewę rozłożyć łyżką na ciastkach.

 

SMACZNEGO!

Zarejestruj się teraz, aby skomentować wpis użytkownika kuchenne.