Jak bardzo czuć już te święta! <3
POZOSTAŁY 4 DNI DO ŚWIĄT!
Już jutro będę miała wigilię szkolną. Chyba nigdy tak nie czułam świąt. Zawsze miałam je gdzieś, było mi obojętnie co i jak z nimi, ale teraz? Teraz wszystko się zmieniło. Rodzina się jakoś z powrotem zbiła, nie ma pomiędzy nami takiej bariery... :) Podobnie jest z przyjaciłółmi. Praktycznie dopiero w tym roku zorientowałam się na czym stoję. Ale teraz wiem, że nie opłaca się kolegować z tymi, którym do końca się nie ufa.
Bla, bla, bla... tak mnie jakoś na refleksje wzięło :)
W niedzielę ubieramy choinkę <3 Jutro jak już mówiłam mam wigilię szkolną i koncert kolęd u Kejsy, w sobotę ostatni angielski, sprzątanie i pieczenie ciastek, ^ a w niedzielę wiadomo ;D
Idę spać, ostatnio wgl. się nie wysypiam. 4 godziny snu... to samo mówi za siebie. Ale cały czas coś nie daje mi zasnąć. Nawiedzają mnie moje złe myśli sprzed 2 lat :/ Kiepsko, kiepsko.
No nic, jak na razie będę próbowała to zwalczać, nawet nie wiem czym xd
Dobranoc i do usłyszenia :)
CIASTKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z TRUSKAWKAMI
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 opakowanie polewy do tortów przeźroczystej (Tortenguss)*
- około 20 truskawek
- 1 żółtko
Sposób przygotowania:
- Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostygnięcia.
- Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na połówki.
- Ciasto francuskie rozwinąć i z każdego płata wyciąć po 6 kwadratów.
- Każdy kwadrat delikatnie złożyć na pół w trójkąt i naciąć brzeg na ok. 1cm szerokości, nie nacinając do końca.
- Kwadraty ponownie rozwinąć. Górny brzeg przełożyć na dół, a dolny na górę.
- Budyń wyłożyć do środka kwadratów. (Spokojnie może być z górką).
- Zawinięte boki i końce posmarować rozkłóconym żółtkiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia około 20- 30min. w temperaturze 180°C.
- Po upieczeniu na ciastkach ułożyć po 1-2 truskawki.
- Przygotować polewę według przepisu na opakowaniu. Gotową polewą polać truskawki i budyń.
Polewa do tortów:
Składniki:
- 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczenej lub skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 250ml wody lub soku owocowego
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszać z cukrem i małą ilością wody. Resztę wody zagotować i ciągle mieszając, wlać cienkim strumieniem wymieszaną mąkę.
- Gotować ok. 0,5 - 1min., aż całość zgęstnieje.
- Ciepłą polewę rozłożyć łyżką na ciastkach.
SMACZNEGO!