Chleb nie tuczy, jest lekkostrawny, ubogi w tłuszcz, dzięki czemu nie obciąża przewodu pokarmowego. Kromka zwykłego chleba ma około 70 kcal. Taka sama kromka chleba razowego ma też 70 kcal. Skład dobrego chleba to mąką, woda, zakwas i sól.
CHLEB BIAŁY
Pieczywo białe to zwykła biała, oczyszczona mąka pszenna pozbawiona wszelkich składników. Dzięki temu zyskuje śnieżnobiały kolor, ale traci wszelkie wartości odżywcze. Zawiera tylko proste węglowodany, czyli cukry, które bardzo szybko po spożyciu podnoszą poziom glukozy we krwi i bezpośrednio przyczyniają się do przybierania na wadze. Pieczywo z białej mąki działa tak samo jak słodycze. Nie posiada żadnych wartości odżywczych tylko puste kalorie, które błyskawicznie zamieniają się w tłuszcz. Białe pieczywo 'zapycha' tylko na krótko, ponieważ jest szybko trawione z powodu bardzo małej ilości błonnika.
- Warto wspomnieć też o chlebie tostowym. Mimo, że może zawierać ziarna lub wypieczony jest z mąki graham to zawiera polepszacze, konserwanty i środki antypleśniowe.
- Jedząc obfity deser raz na jakiś czas przytyjesz znacznie mniej niż spożywając kanapki z białego chleba każdego dnia.
CHLEB RAZOWY
Chleb razowy jest zdecydowanie zdrowszym odpowiednikiem. Sporą rolę odgrywa błonnik, który pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości. Jedząc ciemne pieczywo żytnie pozbędziemy się problemu z zaparciami, ponieważ błonnik poprawia pracę jelit .Pieczywo razowe cechuje wysoka zawartość substancji balastowych. Substancje te pobudzają trawienie, ponieważ trzeba je dobrze przeżuć, ale również z powodu, że pęcznieją w jelitach i mają dużą objętość. Pożywienie bogate w substancje balastowe daje uczucie sytości i pomaga w utrzymaniu na odpowiednim poziomie cholesterolu i cukru we krwi. Jest to bardzo ważna właściwość pomagająca w zrzucaniu zbędnych kilogramów i utrzymaniu szczupłej sylwetki.
- Warto uważać, aby kupić właściwy chleb razowy, bo wiele z dostępnych na rynku zawierają barwnik karmel, i nie posiadają żadnych wartości.
- Według niektórych badaczy człowiek powinien jeść naprzemiennie pieczywo białe i ciemne. Tylko taka zbilansowana dieta pozwoli dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników do prawidłowego funkcjonowania. Najważniejsze to zachować umiar we wszystkim, co się zjada