Kalafior jest jednym z bardziej wartościowych warzyw, a to dzięki dużym ilościom witaminy C, prowitaminy A, witamin z grupy B oraz witaminy K. Zawiera też wiele minerałów takich jak potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo. Obecne są również mikroelementy: siarka , miedź, mangan i chlor. Dzięki temu kalafior ma działanie zasadotwórcze, nie zakwasza organizmu. Zjadanie kalafiora korzystnie wpływa na pracę wątroby. Stanowi leczniczy składnik diety dla osób ze schorzeniami śluzówki żołądka, jelit. Zalecany jest osobom cierpiącym na choroby układu krążenia i trawiennego. Jest małokaloryczny. Kalafior zawiera niezwykle cenny składnik- sulforafan. Jest to substancja czynna do walki z rakiem. Uwalnia ona enzymy wewnątrzkomórkowe izolujące i unieszkodliwiające substancje rakotwórcze.
Najzdrowszy jest kalafior surowy, dodawany do sałatek, tarty na tarce.