Otręby należą do naturalnych produktów roślinnych. Powstają z przemiału ziarna zbóż i są najbardziej wartościową częścią ziarna. W sklepach dostępne są owsiane, orkiszowe, żytnie i pszenne. Są jednym z ważniejszych składników diety Dukana.
Są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, mikro- i makroelementów, w tym żelaza, magnezu, wapnia, cynku, potasu, witamin z grupy B i białka. Otręby regulują pracę przewodu pokarmowego, zwiększa wydalanie kwasów żółciowych oraz cholesterolu w organizmie. Zalecane są dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu oraz zagrożonych miażdżycą. Są też popularne u osób, które odchudzają się. Błonnik pęcznieje w żołądku i zmniejsza uczucie głodu. Zwiększenie objętości pokarmu przyczynia się do mniejszej ilości spożywania co ułatwia utrzymać smukłą sylwetkę, nie powodując odkładania się tłuszczu. Otręby oczyszczają również nasz organizm z toksyn. Są swojego rodzaju kuracją dla całego przewodu pokarmowego. Otręby zawierają tzw. włókna rozpuszczalne. Włókna te zmieniają się w przewodzie pokarmowym w swego rodzaju żel, który ułatwia tranzyt treści w jelitach, co ułatwia wypróżnianie.
Otręby można dostać w dwóch postaciach: granulowanej oraz sypkiej. Można je dodawać do musli i płatków do mleka, jogurtów, serków oraz ciast. Służą także do zagęszczania sosów oraz jako dodatek do zup (nawet owocowych). Warzywa duszone na patelni lub ryba po grecku będą jeszcze zdrowsze gdy wzbogacimy je o błonnik. Warto na stałe mąkę zastąpić otrębami. Można posypać nimi kanapki lub dodać to sałatki. Przepisów i zastosowań jest wiele.
Inni zdjęcia: Kolorowy zawrót głowy judgafKSIĘŻYC sierp 6% i planeta WENUS xavekittyxWakacje juliettka79Na trampolinie nacka89cwaPrzy sobocie po robocie :) halinam2025.07.19 photographymagicschodki elmar;) virgo123Pomnik pychy bluebird11Dobranocka z łabędziem :) halinam