photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 19 KWIETNIA 2011

pięć.

U mnie jest źle, boli mnie strasznie brzuch, nie mam pojęcia dlaczego. Czuję się obleśnie, nie chodzę do szkoły, nie chcę, żeby ktokolwiek mnie widział. :( Jak nie schudnę 5 kilo do końca maja, to chyba sobie strzelę kulkę. ;x

 

Podam Wam dzisiaj fajny przepis na chudy krem pomidorowo-marchwiowy. Jedno przygotowanie starczy Wam na obiad i kolację, przy czym możecie kogoś jeszcze poczęstować, czyli to około 2,5 porcji.

 

Składniki:

 1 kostka rosołowa

1 litr wody - albo trochę mniej

1 cebula

1 pomidor

2 marchewki

2 łyżki koncentratu pomidorowego (polecam taki z ziołami 'pudliszki')

sól i pieprz

przyprawy sypkie do smaku (bazylia, czosnek granulowany, ostra papryka?)

 

Przygotowanie

Zagotować wodę, wrzucić kostkę rosołową (jeżeli pojawi się z niej tłuszcz to zdejmijcie go łyżeczką). Marchewki obrać i pokroić na bardzo cienkie plastry - szybciej się zagotują. Wrzucić do wrzątku i gotować aż będą miękkie. W międzyczasie pokroić cebulę w drobne kosteczki, obrać pomidora i podzielić na 8 części. Gdy marchweki się zagotują, wyłączyć ogień, dodać 2 łyżki koncentratu, przyprawy jakie tylko chcecie, trochę soli i pieprzu według upodobania, wrzucić pomidora i cebulę, a następnie wszystko zmiksować blenderem w garnku. Powinien wyjść gęsty, pyszny krem.Smacznego!

 

Jeżeli znajdziecie w sklepie jakiś chudy ser to możecie sobie go roztopić i wrzucić do zupki. Ale nie przesadzajcie, tak tylko dla smaku.

 

Obliczyłam, że garnek tego kremu to około 150 kcal, czyli jedna porcja to 60 kcal, może 70.

 

Komentarze

8mniej świetny! napewno wypróbuje :*
19/04/2011 17:49:28
rozmiar36perfekcja smacznie wygląda ale ja jestem strasznym leniem jeżeli chodzi o przygotowani sobie potraw ;P
19/04/2011 17:11:34
sicksicksick 168cm
19/04/2011 16:34:12
Zarejestruj się teraz, aby skomentować wpis użytkownika znowbycchuda.