U mnie jest źle, boli mnie strasznie brzuch, nie mam pojęcia dlaczego. Czuję się obleśnie, nie chodzę do szkoły, nie chcę, żeby ktokolwiek mnie widział. :( Jak nie schudnę 5 kilo do końca maja, to chyba sobie strzelę kulkę. ;x
Podam Wam dzisiaj fajny przepis na chudy krem pomidorowo-marchwiowy. Jedno przygotowanie starczy Wam na obiad i kolację, przy czym możecie kogoś jeszcze poczęstować, czyli to około 2,5 porcji.
Składniki:
1 kostka rosołowa
1 litr wody - albo trochę mniej
1 cebula
1 pomidor
2 marchewki
2 łyżki koncentratu pomidorowego (polecam taki z ziołami 'pudliszki')
sól i pieprz
przyprawy sypkie do smaku (bazylia, czosnek granulowany, ostra papryka?)
Przygotowanie
Zagotować wodę, wrzucić kostkę rosołową (jeżeli pojawi się z niej tłuszcz to zdejmijcie go łyżeczką). Marchewki obrać i pokroić na bardzo cienkie plastry - szybciej się zagotują. Wrzucić do wrzątku i gotować aż będą miękkie. W międzyczasie pokroić cebulę w drobne kosteczki, obrać pomidora i podzielić na 8 części. Gdy marchweki się zagotują, wyłączyć ogień, dodać 2 łyżki koncentratu, przyprawy jakie tylko chcecie, trochę soli i pieprzu według upodobania, wrzucić pomidora i cebulę, a następnie wszystko zmiksować blenderem w garnku. Powinien wyjść gęsty, pyszny krem.Smacznego!
Jeżeli znajdziecie w sklepie jakiś chudy ser to możecie sobie go roztopić i wrzucić do zupki. Ale nie przesadzajcie, tak tylko dla smaku.
Obliczyłam, że garnek tego kremu to około 150 kcal, czyli jedna porcja to 60 kcal, może 70.