Kurczak w kremowym sosie ze szpinakiem i suszosnymi pomidorami
Podczas gotowania użyłam głębokiej patelni.
Ilość dla jednej osoby (z umiarkowanym apetytem ;)) na 2 obiady
- 1 nieduża pierś z kurczaka
- 1 nieduża cebula
- 100g świeżego szpinaku
- 6 suszonych pomidorów
- 400 ml śmietanki 30%
- curry (łyżeczka), czosnek granulowany (szczypta), papryka słodka (pół łyżeczki), pieprz ziołowy (dwie szczypty), kurkuma (1/4 łyżeczki)
Rozkroić mięso na kawałki (większe lub mniejsze - w zależności od gustu) i wymieszać (dokładnie) z oliwą z oliwek (może być zwykły olej), papryką słodką, pieprzem i solą (ilość według potrzeb). Odłożyć. Na patelni zacząć smażyć drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem granulowanym. Po chwili dorzucić mięso. W połowie smażenia kurczaka dodać szpinak z pomidorami. Pod koniec zalać śmietanką, dodać resztę przypraw (curry i kurkuma - to drugie można pominąć jeśli ktoś nie jest jej fanem aż tak ; )) i trzymać na średnim ogniu 5-10min.
Potrawka pasuje do wszystkiego. Można jeść z makaronem, kaszami (tutaj kasza kus-kus) lub z ziemniakami.
Przepis jest wynikiem swobodnej twórczości własnej, ale myślę, że podobnych (albo nawet takich samych) jest w sieci masa.
10 KWIETNIA 2020
5 KWIETNIA 2020
5 KWIETNIA 2020
4 KWIETNIA 2020
29 MARCA 2020
27 MARCA 2020
24 MARCA 2020
23 MARCA 2020
Wszystkie wpisyphotoblog
12 MAJA 2016