Proste ciasto kakaowe z masą kokosową, które serio smakuje jak słynny batonik ;)
Do pieczenia użyłam silikonowej formy o wymiarach 20x20cm.
Ciasto:
- 125 g miękkiego masła
- 105 g brązowego cukru
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 25 ml mleka
- 3 łyżki kakao
Masa:
- 250 ml mleka
- 90 g zwykłego cukru
- 30 g kaszy manny
- 100 g wiórków kokosowych
Polewa:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki brązowego cukru
- mleko
Przygotowanie ciasta:
2-3h przed pieczeniem wyjmujemy masło i jajka z lodówki. Masło ucieramy na puszystą masę mikserem. Dodać cukier i jajka i dalej miksować do jednolitej masy. Po połączeniu dorzucić suche składniki, a po ich zmiksowaniu dolać mleko i ostatecznie wszystko połączyć. Piec w 180 stopniach przez 20 min. lub do suchego patyczka.
Przygotowanie masy:
Mleko zagotować i rozpuścić w nim masło. Dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia. Wsypać kaszę jednocześnie mieszając (najlepiej trzepaczką), aby nie pojawiły się grudki. Na koniec dodać wiórki i przez chwilę dalej gotować. Jeśli masa będzie za rzadka, aby wylać ją na ciasto, należy odczekać aż trochę przestygnie cały czas pilnując, aby nie była z kolei za gęsta ;). Przełożyć masę i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Przygotowanie polewy:
W rondelku rozpuścić mleko, cukier i czekoladę. Zacząć od 5 łyżek mleka, a jeśli masa będzie za gęsta można zwiększać stopniowo ilość.
Przepis pochodzi ze strony kuchniamagdy.pl
10 KWIETNIA 2020
5 KWIETNIA 2020
5 KWIETNIA 2020
4 KWIETNIA 2020
29 MARCA 2020
27 MARCA 2020
24 MARCA 2020
23 MARCA 2020
Wszystkie wpisyphotoblog
12 MAJA 2016
Inni zdjęcia: Ja patki91gd;) patki91gdMorze nacka89cwaW kociej kawiarni :) halinam... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24