Photoblog.pl

Załóż konto

Z miłości do jedzenia 
zapisz

Ciasto bounty

Kategoria:
ciasta
Dodane 27 MARCA 2020 , exif
Wyświetleń: 134

Proste ciasto kakaowe z masą kokosową, które serio smakuje jak słynny batonik ;)

 

Do pieczenia użyłam silikonowej formy o wymiarach 20x20cm.

 

Ciasto:

- 125 g miękkiego masła

- 105 g brązowego cukru

- 100 g mąki pszennej tortowej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 jajka

- 25 ml mleka

- 3 łyżki kakao

 

Masa:

- 250 ml mleka

- 90 g zwykłego cukru

- 30 g kaszy manny

- 100 g wiórków kokosowych

 

Polewa:

- 50 g gorzkiej czekolady

- 3 łyżki brązowego cukru

- mleko

 

Przygotowanie ciasta:

2-3h przed pieczeniem wyjmujemy masło i jajka z lodówki. Masło ucieramy na puszystą masę mikserem. Dodać cukier i jajka i dalej miksować do jednolitej masy. Po połączeniu dorzucić suche składniki, a po ich zmiksowaniu dolać mleko i ostatecznie wszystko połączyć. Piec w 180 stopniach przez 20 min. lub do suchego patyczka.

 

Przygotowanie masy:

Mleko zagotować i rozpuścić w nim masło. Dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia. Wsypać kaszę jednocześnie mieszając (najlepiej trzepaczką), aby nie pojawiły się grudki. Na koniec dodać wiórki i przez chwilę dalej gotować. Jeśli masa będzie za rzadka, aby wylać ją na ciasto, należy odczekać aż trochę przestygnie cały czas pilnując, aby nie była z kolei za gęsta ;). Przełożyć masę i odstawić do całkowitego wystudzenia.

 

Przygotowanie polewy:

W rondelku rozpuścić mleko, cukier i czekoladę. Zacząć od 5 łyżek mleka, a jeśli masa będzie za gęsta można zwiększać stopniowo ilość.

 

Przepis pochodzi ze strony kuchniamagdy.pl

Wpisy obserwowanych

Nowy wygląd fotoblogów

photoblog

12 MAJA 2016

7