Kluski z dyni
- 1 ćwiartka dyni (ok. 1 kg)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150g - 200g mąki pszennej
- 1 duży ziemniak
Upiec dynię na miękko w 180 stopniach skórką do góry (u mnie piekło się godzinę - ale to zależy od piekarnika. Trzeba sprawdzać widelcem). Ziemniaka ugotować i przepuscić przez praskę. Gdy dynia będzie upieczona trzeba usunąć skórkę i ugnieść ją na puree. Wymieszać razem z ziemniakiem i mąką. Formować kluski o kształcie jaki nam się podoba. Mogą być kopytka (uformować wałek grubości dwóch palców, spłaszczyć i kroić skośne kluski), kluski z dziurką (odrywać ciasto, formować kulkę, spłaszczyć i zrobić dziurkę) i inne kształty, które przyjdą nam do głowy :). Gotować partiami we wrzątku ok. 5 min.
Przepis pochodzi od Irenki z kanału na youtube healthy omnomnom.
10 KWIETNIA 2020
5 KWIETNIA 2020
5 KWIETNIA 2020
4 KWIETNIA 2020
29 MARCA 2020
27 MARCA 2020
24 MARCA 2020
23 MARCA 2020
Wszystkie wpisyphotoblog
12 MAJA 2016
Inni zdjęcia: Hotele 4 gwiazdkowe bluebird11Niebo nad osadą andrzej73farewell Ozzy O. deadweather... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24