Ciastka z kawą
Z tego przepisu wychodzi około 16 średnich ciastek
- 10g zwykłej kawy
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 200 g mąki pszennej
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
- 100 g masła
- 50 g gorzkiej czekolady
- szczypta soli
Kawę rozpuszczalną zalać łyżką gorącej wody. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać obie kawy i resztę składników. Z większych części ciasta formować wałki o grubości 1-1.5 cm (długość wałków będzie wychodziła różna - to nieistotne) - spłaszczać wałki. Kroić ciastka o długości mniej więcej 5 cm. Uformowane ciastka włożyć do lodówki na 1h. Po tym czasie piec w 180 stopniach przez 20-25 min. do przyrumienienia. Rozpuszczoną czekoladą polać wystudzone ciastka.
10 KWIETNIA 2020
5 KWIETNIA 2020
5 KWIETNIA 2020
4 KWIETNIA 2020
29 MARCA 2020
27 MARCA 2020
24 MARCA 2020
23 MARCA 2020
Wszystkie wpisyphotoblog
12 MAJA 2016