Standardowy chleb pszenny
Chleb był pieczony w małej keksówce.
- 300 g mąki pszennej wrocławskiej
- 80 ml mleka
- 110 ml wody
- 1,25 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- łyżka oleju
Drozdże wymieszać z cukrem i zalać ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem. Odstawić na 10-15 min. do wyrośnięcia. W międzyczasoe przesiać mąkę, dodać resztę składników, wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto. Odstawić na 1.5h. Wysmarować formę masłem. Piec 20 min. w 210 stopniach.
W chwili obecnej nie potrafię znaleźć autora przepisu. Jeśli go znajdę to na pewno dodam to tutaj :)
10 KWIETNIA 2020
5 KWIETNIA 2020
5 KWIETNIA 2020
4 KWIETNIA 2020
29 MARCA 2020
27 MARCA 2020
24 MARCA 2020
23 MARCA 2020
Wszystkie wpisyphotoblog
12 MAJA 2016