Bułeczki zawijane z pesto, mozzarellą i suszonymi pomidorami.
Z przepisu wychodzi ok. 15 średnich bułeczek
Zaczyn:
- 1/5 szklanki ciepłego mleka
- 1.5 łyżki mąki
- 1/2 łyżki cukru
- 11g świeżych drożdży
Reszta składników ciasta:
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy/oleju
-2 i 3/4 szklanki mąki (najlepiej typ 650)
Nadzienie:
- pesto
- suszone pomidory
- mozzarella
Zrobić zaczyn - wymieszać wymienione składniki w ciepłym mleku. Zostawić do wyrośnięcia (około 15 min.). Wymieszać wyrośnięte drożdże z resztą składników (oprócz oliwy). Pod koniec wyrabiania ciasta dodać tłuszcz. Odstawić na 1.5h. Wyrobić ponownie. Rozwałkować na prostokąt 25x35 cm. Posmarować pesto i posypać pokrojonymi pomidorami oraz mozzarellą. Zawijać w rulon dłuższym brzegiem. Pokroić na 15 plastrów. Odstawić na 30 min. Piec w 180 stopniach przez 20 min. do zarumienienia.
Zmodyfikowany przepis pochodzi ze strony lekcjewkuchni.pl
10 KWIETNIA 2020
5 KWIETNIA 2020
5 KWIETNIA 2020
4 KWIETNIA 2020
29 MARCA 2020
27 MARCA 2020
24 MARCA 2020
23 MARCA 2020
Wszystkie wpisyphotoblog
12 MAJA 2016