Japońskie bułeczki drożdżowe hokkaido
Z tych proporcji wyszło mi jakieś 12 bułeczek :)
- 2.5 szklanki mąki (użyłam tortowej, ale w oryginalnym przepisie była chlebowa) + 2 łyżki
- 1 łyżka cukru + 1 łyżka dodatkowa
- 1/2 szklanki ciepłego mleka + 3 łyżki
- 26 g świeżych drożdży
- jajko
- 60 g roztopionego masła
Z 3 łyżek wody, 3 łyżek mleka i 2 łyżek mąki zrobić zasmażkę (rozpuszczamy składniki w rondelku i podgrzewamy do uzyskania pasty). Przygotować zaczyn z drożdży : rozpuścić drożdże w ciepłym mleku z łyżką cukru. Poczekać do wyrośnięcia. Rozpuścić masło. Połączyć zaczyn. pastę i składniki - oprócz masła, które dodajemy stopniowo dopiero pod koniec wyrabiania. Odstawić na 1.5h. Ponownie wyrobić, uformować bułeczki (podzielić ciasto na 12 części, uformować kulki. Rozwałkować. Złożyć boki tak jak zawija się krokiety, rozwałkować ponownie i zawijać ciasto w rulonik). Uformowane bułeczki odstawić na 30 min. Posmarować mlekiem i piec w 180 stopniach przez ok. 20 min. do zarumienienia. Po upieczeniu posmarować od razu masłem z wierzchu (dzięki temu skórka będzie miękka).
10 KWIETNIA 2020
5 KWIETNIA 2020
5 KWIETNIA 2020
4 KWIETNIA 2020
29 MARCA 2020
27 MARCA 2020
24 MARCA 2020
23 MARCA 2020
Wszystkie wpisyphotoblog
12 MAJA 2016