photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 5 CZERWCA 2015

biszkopt z kremem i truskawkami

Składniki:

 

biszkopt:
* 3 jaja
* 1/3 szklanki cukru

* 1/3 szklanki mąki pszennej

* 1,5 łyżkli mąki ziemniaczanej

 

krem:

* 20 dag masła

* 20 dag serka homogenizowanego o smaku waniliowym

* 10 dag cukru pudru 

* 1 żółtko

 

dekoracja:

* truskawki

* 1 galaretka truskawkowa

 

Wykonanie:

 

Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Żółtka oddzielić od białek. Mąki połączyć ze sobą.

 

biszkopt:

Białka ubić ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania powoli wsypać cukier i dalej ubijać aż piana będzie gładka. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Po dodaniu ostatniego żółtka całość jeszcze miksować około 4 minuty. Na koniec dodać połączone mąki w trzech turach i delikatnie wymieszać. 

Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać wierzch. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) i piec przez 22 minuty. Wystudzić biszkopt w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. 

 

krem:

Miękkie masło utrzeć na puszysty krem, dodać żółtko i chwilę ucierać. Następnie stopniowo dodawać cukier puder i dalej ucierać do połączenia się składników. Potem dodać w trzech turach serek i dalej miksować aż masa będzie gładka i puszysta. 

 

przekładanie:

Na wystudzony biszkopt układać połówki truskawek. Wyłożyć na to krem i znów układać połówki truskawek. Wstawić do lodówki. 

Galaretkę przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu, przestudzić i pozostawić w chłodnym miejscu. 

Ciasto zalać tężejącą galaretką. Placek wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. 

 

Smacznego :)

Komentarze

melody2801 pychotka :)
05/06/2015 20:28:05