Składniki:
biszkopt:
* 3 jaja
* 1/3 szklanki cukru
* 1/3 szklanki mąki pszennej
* 1,5 łyżkli mąki ziemniaczanej
krem:
* 20 dag masła
* 20 dag serka homogenizowanego o smaku waniliowym
* 10 dag cukru pudru
* 1 żółtko
dekoracja:
* truskawki
* 1 galaretka truskawkowa
Wykonanie:
Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Żółtka oddzielić od białek. Mąki połączyć ze sobą.
biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania powoli wsypać cukier i dalej ubijać aż piana będzie gładka. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Po dodaniu ostatniego żółtka całość jeszcze miksować około 4 minuty. Na koniec dodać połączone mąki w trzech turach i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać wierzch. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) i piec przez 22 minuty. Wystudzić biszkopt w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
krem:
Miękkie masło utrzeć na puszysty krem, dodać żółtko i chwilę ucierać. Następnie stopniowo dodawać cukier puder i dalej ucierać do połączenia się składników. Potem dodać w trzech turach serek i dalej miksować aż masa będzie gładka i puszysta.
przekładanie:
Na wystudzony biszkopt układać połówki truskawek. Wyłożyć na to krem i znów układać połówki truskawek. Wstawić do lodówki.
Galaretkę przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu, przestudzić i pozostawić w chłodnym miejscu.
Ciasto zalać tężejącą galaretką. Placek wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego :)