PIECZONY SCHAB
Składniki:
* schab bez kości,
* 1 duża cebula,
* 1-2 ząbki czosnku (przeciśnięte),
* liście laurowe, ziele angielskie,
* przyprawy: sól, pieprz kolorowy (w ziarenkach lub mielony), papryka ostra, majeranek, lubczyk ogrodowy,
*oliwa + woda.
Wykonanie:
Schab myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. W miseczce wielkości mięsa (u mnie wystarczył duży kubek) przygotowujemy marynatę: mieszamy oliwę, troszeczkę wody, przyprawy i przeciśnięty czosnek. Marynaty powinno być tyle, by po włożeniu mięsa wystarczyło na jego dokładne pokrycie. Mięso nacieramy marynatą z każdej strony, wierzch przykrywamy pokrojoną w plasterki cebulą, układamy liście laurowe i ziele angielskie. Naczynie przykrywamy talerzykiem i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie mięso wraz z całą zawartością przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 1-1,5 godziny (długość pieczenia zależna jest od wielkości mięsa; jeśli będzie wyglądało na upieczone, warto odkroić kawałek i sprawdzić czy jest gotowe). Następnego dnia mięso można odgrzać na parze - najlepiej pokrojone w plastry.
PIECZONE ZIEMNIAKI
Składniki:
* ziemniaki
*oliwa z oliwek lub olej
*sól
*suszony tymianek i rozmaryn
Wykonanie:
Ziemniaki umyć i obrać. Każdy ziemniak nacinamy w plasterki o szerokości około 3mm tak, by ziemniaki nie rozpadły się.
Ziemniaki skropić olejem, oprószyć solą, tymiankiem i rozmarynem.
Ziemniaki ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50-60 minut w zależności od wielkości i rodzaju ziemniaków.
Smacznego!